Vântul „a măturat” Vâlcea


Judeţul Vâlcea s-a aflat sub atenționare de Cod Portocaliu de intensificare a vântului cu rafale cuprinse între 60 și 70 de km miercuri, de la ora 18.30 până la ora 23.00. Pe timpul nopții, pompierii militari au intervenit la două situații cauzate de vântul puternic: la ora 20.20, în Râmnicu Vâlcea, pe strada Regina Maria, pentru prinderea/fixarea unor elemente de construcție desprinse de pe fațada unei mansarde, deoarece acestea puneau în pericol siguranța trecătorilor; la ora 21.53, în Râmnicu Vâlcea, cartier Râureni, pe strada Drumul Gării, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă aparținând unei societăți cu profil de producție mobilă. Până la stingerea incendiului, au ars circa 300 de kg de rumeguș și resturi rezultate în urma procesului de producție: sub o copertină de aproximativ 30 mp. și materiale combustibile dintr-o magazie în care se afla centrala termică și vestiarele. Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că flăcările s-ar fi declanșat în urma scânteilor purtate de vânt de la coșul de evacuare a fumului de la centrala termică.
Pe durata manifestării vântului puternic, pompierii de la ISU „General Magheru” recomandă populației să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția. În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele și să identificați un spațiu care garantează protecția. Dacă vă aflați în autovehicul, trebuie să vă îndepărtați, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneți în interiorul autovehiculului și să purtați centura de siguranță.

La Costești, Schitul Peri – la câțiva metri să fie distrus de vijelie

Vijelia din noaptea de miercuri spre joi a speriat comunitatea costeșteană. Efectele cele mai serioase s-au văzut în satul Bistrița unde acoperișurile, benzile și gardurile carierei au făcut față cu greu naturii. Schitul Peri, ctitorie a logofătului Pârvu Cantacuzino și a egumenului Paisie, datând de la 1689, a fost la câțiva metri de un dezastru. Un brad argintiu masiv s-a prăbușit chiar lângă pereții construcției. „Am avut mare noroc prin faptul că a căzut spre sud și nu spre vest că altfel era nenorocire, pagube însemnate” a dezvăluit primarul Peștereanu.

 

 

Gospodăria edilului Bănacu de la Bărbătești, cea mai afectată

O noapte de pomină, asta a trăit familia șefului social-democrat al administrației locale din Bărbătești. După ore întregi de vijelie, Constantin Bănacu încă mai contoriza efectele dezlănțuirii naturale: „E evident că noi, ca țară, nu suntem pregătiți pentru astfel de fenomene anormale și violente. Nu am crezut că voi trăi așa ceva, o vijelie cum n-am mai văzut. Aproape toată tabla de pe casă a fost luată”.