Vâlcenii sunt invitați să afle Care este rolul bibliotecilor în atragerea publicului spre literatura digitală


În primele trei zile ale acestei săptămâni, în intervalul orar 09.00 – 17.00, la Secția Carte în Limbi Străine a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea se va desfășura sesiunea de lucru intitulată «Rolul bibliotecilor în atragerea publicului spre literatura digitală». Întâlnirea la care facem referire se desfășoară alături de parteneri din țări precum Danemarca și Norvegia, în cadrul Proiectului «Turn on literature» (TOL), un proiect european ce își propune ca temă un domeniu aproape necunoscut în România – literatura digitală.
Așadar, cum pot bibliotecile promova cel mai bine literatura digitală? Obiectivul proiectului «Turn on literature» este acela de a găsi soluții la această întrebare. Partenerii vor aborda domeniul literaturii digitale, prin utilizarea de platforme literare, expoziții și ateliere de lucru în România, Danemarca și Norvegia. Parteneriatul se va baza pe oportunitățile pe care le oferă literatura digitală de a crește numărul de utilizatori și de a repoziționa biblioteca, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor utilizatorilor moderni, într-o lume din ce în ce mai digitalizată.

Care sunt grupurile țintă ale proiectului?

Conform informațiilor transmise de către reprezentanții Bibliotecii Județene Vâlcea, grupurile țintă vor fi reprezentate de către tinerii și cititorii de carte tradițională.
„Literatura digitală este un domeniu în curs de dezvoltare prin care autorii combină limbajul literar cu dispozitivele digitale (cum ar fi calculatoarele, tabletele, telefoanele inteligente, platforme digitale, softurile etc) pentru a crea o literatură modernă. Cei trei parteneri vor lucra împreună cu scriitori și autori din țările menționate, în scopul de a crea opere de literatură digitală, iar acestea vor fi prezentate și expuse în bibliotecile implicate în proiect dar și în diferite alte țări ale Europei. Activitățile cuprinse în acest proiect se derulează pe parcursul a doi ani: iunie 2016 – iunie 2018: finanțarea lor venind prin Programul UE ,«Europa creativă», Sub-programul Cultură: Sprijin pentru proiectele de cooperare europeană”.
Informațiile prezentate ne-au fost furnizate de către Corina Bedreagă, Imagine și PR în cadrul Serviciului Informare, Cooperare Europeană – Proiecte și Programe Culturale al Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.