Vâlcea şi Craiova au dat-o „la pace” în Zăvoi


• cele două echipe au remizat „alb” în meciul de sâmbătă. Bogdan Geantă a ratat o lovitură de la unsprezece metri, în minutul 29. N’Kongue a fost eliminat în minutul 75
• ecuaţia promovării devine tot mai complicată pentru CSM
După cele două succese consecutive obţinute în deplasare de la instalarea lui Erik Lincar pe banca tehnică a celor de la CSM, fotbaliştii vâlceni au susţinut, sâmbătă, primul test pe teren propriu. În faţa a peste 2.000 de spectatori, CS Municipal Râmnicu Vâlcea şi CS Universitatea Craiova au oferit un spectacol care nu s-a ridicat decât rareori la înălţimea pretenţiilor celor prezenţi în tribune. Aflaţi sub presiunea rezultatului, antrenorii celor două echipe au preferat să transforme duelul din „dreptunghiul verde” într-unul super tacticizat. După cum Erik Lincar a recunoscut la conferinţa de presă organizată la finalul întâlnirii, un rezultat favorabil a fost obiectivul ambilor antrenori, spectacolul pentru suporterii veniţi la meci fiind lăsat mai pe urmă. Însă, chiar şi aşa, deşi avea nevoie disperată de cele trei puncte care să o menţină cu şanse reale în lupta pentru promovarea istorică în Liga I, Vâlcea a obţinut doar un punct mititel în faţa juveţilor din Bănie. Meciul a început cu CSM mai insistentă, urcările pe flancuri ale mijlocaşilor laterali destabilizând în multe rânduri defensiva adversă. Oarecum contrar cursului jocului, municipalii au reuşit de puţine ori să ajungă în postura de a şuta periculos pe spaţiul porţii apărate de Bojan Brac. Iar atunci când au ajuns într-o asemenea situaţie, goalkeeper-ul craiovean s-a opus. O marea şansă de gol pentru râmniceni a venit în minutul 29, când centralul Marcel Bîrsan din Bucureşti a acordat lovitură de la unsprezece metri în favoarea echipe noastre. Sancţiunea luată de central contra grupării din Craiova a fost una cât se poate de justă, întrucât un fundaş al acestei echipe a atins balonul cu mâna în propria suprafaţă de pedeapsă. Deşi iniţial Adrian Codin fusese cel desemnat să execute penalty-ul, „Cobra din Şirineasa” s-a resimţit şi a refuzat această oportunitate de a marca. Un alt vârf, Bogdan Geantă a fost cel care şi-a asumat responsabilitatea. Din păcate pentru suporterii vâlceni, atacantul a executat destul de modest lovitura de la unsprezece metri. Acesta a trimis balonul pe jos, în stânga portarului, prea puţin plasat, iar goalkeeper-ul Brac a reţinut fără prea multe emoţii.
Chiar şi după această şansă imensă irosită de Bogdan Geantă, elevii lui Erik Lincar au rămas la „cârma” partidei, punând presiune pe defensiva adversă, spre indignarea antrenorului oaspeţilor, Gabriel Balint. Aproape de finalul primei reprize, Vâlcea are o altă şansă de gol, însă balonul care se ducea sub transversala porţii craiovene este deviat cu mare dificultate de acelaşi Brac, probabil cel mai bun om al meciului. Revenirea de la vestiare i-a moleşit şi mai mult pe cei 22 de fotbalişti din teren, repriza secundă fiind şi mai săracă în ocazii de poartă. Craiovenii s-au „văzut” mai mult pe teren, însă cele câteva cazuri în care juveţii şi-au dat cu stângu’-n dreptu’ au înfuriat conducerea numeroasă a acestei echipe, prezentă în tribuna oficială a stadionului din Parcul Zăvoi. Bogdan Vătăjelu, fost jucător la CSM până sezonul trecut, s-a numărat printre cei mai activi fotbalişti din Bănie. Deşi nu are un fizic impresionant, Vătăjelu a stopat de mai multe ori atacurile vâlcenilor, N’Kongue şi Codin cunoscând forţa acestuia pe propria piele.
Considerând că oboseala acumulată în meciurile etapei intermediare de miercuri i-a făcut pe jucători să se mişte în „reluare”, cei doi antrenori au apelat la schimbări. Balint a fost primul care a „mutat”, Adrian Ionescu şi Cristian Ganea substituindu-i pe Jason Vandelannoite, respectiv Tome Kitanovski. Nici Erik Lincar nu a stat mult pe gânduri şi a încercat să împrospăteze ofensiva. Lucian Todea a intrat în locul celui care a ratat lovitura de pedeapsă, Bogdan Geantă, iar Daniel Iancu l-a înlocuit pe Adrian Codin. După efectuarea acestor schimbări, tot Vâlcea a fost echipa care a încercat să construiască mai mult, să lege pase şi să îşi creeze ocazii de gol. Şansele de a marca au apărut, însă una dintre acestea i-a costat pe râmniceni eliminarea unui om. În minutul 75, pe când încerca să preia un balon pentru a continua o acţiune, francezul Christian N’Kongue a comis henţ. Centralul bucureştean l-a avertizat pe atacantul de culoare cu cartonaş galben, acesta fiind cel de-al doilea astfel de avertisment primit în meciul de sâmbătă. Pe cale de consecinţă, cel alintat de suporteri şi colegi Chris a primit cartonaşul roşu, lăsându-şi echipa în inferioritate numerică pentru ultimul sfert de oră al întâlnirii. Minutele de final nu au adus nimic nou pe tabela de marcaj, jucătorii ambelor echipe oferind sezaţia că se mulţumesc cu rezultatul de egalitate. Chiar dacă cei doi antrenori au mai apelat la schimbări, Precup intrând, la Craiova, în locul lui Pleşan, iar Ovidiu Popescu, la CSM, în locul lui Adrian Popa, scorul cu care s-a încheiat partida de sâmbătă a fost acelaşi de la început, 0-0.
Cu acest punct câştigat în etapa a V-a a play-off-ului, CSM păstrează poziţia a patra în clasamentul Seriei Vest din liga secundă de fotbal. Jucătorii lui Erik Lincar au ajuns la un total de 20 de puncte şi se menţin la patru „lungimi” în spatele echipei clasate pe loc promovabil , CS Universitatea Craiova de pe poziţia a doua. După remiza dintre Metalul Reşiţa şi Gloria Bistriţa (scor 2-2), gruparea ardeleană rămâne pe locul al treilea, cu 21 de puncte, în timp ce Reşiţa păstrează locul cinci, cu 20 de puncte acumulate, fiind depăşită doar la golaveraj de CSM. În celălalt meci din etapa cu numărul cinci a play-off-ului, ASA Târgu Mureş s-a impus la limită, scor 1-0, pe teren propriu, în faţa codaşei FC Olt Slatina. Cu acest rezultat, târgmureşenii îşi securizează şi mai mult prezenţa în Liga I, în timp ce FC Olt Slatina nu mai poate emite pretenţii nici măcar pentru evitarea locului şase din clasamentul play-off-ului.

Caseta tehnică

CSM Râmnicu Vâlcea: Florin Matache – Cătălin Pârvulescu, Mihai Deaconescu, Ionuţ Stoica (C), Samson Nwabueze – Monel Cârstoiu, Adrian Popa (Ovidiu Popescu ’92), Marius Briceag – Bogdan Geantă (Lucian Todea ’56), Christian N’Kongue (eliminat în minutul 75), Adrian Codin (Daniel Iancu ’67). Nu au fost utilizaţi: Andrei Popescu, Eduard Stoica, Andrei Creţu, Denis Dumitraşcu. Antrenor principal Erik Lincar, antrenor secund Robert Tufişi.
CS Universitatea Craiova: Bojan Brac – Jason Vandelannoite (Adrian Ionescu ’45), Răzvan Patriche, Bogdan Vătăjelu, Zoran Ljubinkovic – Costin Curelea, Mihăiţă Pleşan (C) (Gabriel Precup ’80), Nerijus Valskis, Silviu Izvoranu – Andrei Sin, Tome Kitanovski (Cristian Ganea ’63). Nu au fost utilizaţi: Ionuţ Irimia, Gabriel Velcovici, Florin Pătraşcu, Albert Voinea. Antrenor principal Gabriel Balint, antrenor secund Silviu Lung.
Arbitri: Marcel Bîrsan – Bucureşti (central); George Neacşu – Câmpulung Muscel şi Marius Marica – Bistriţa Năsăud (tuşieri); Zoltan Erdei – Slatina (rezervă).

Lincar: „A fost un meci echilibrat. Este posibil ca promovarea să se joace în ultima etapă, la Craiova”

La finalul partidei, în cadrul conferinţei de presă, antrenorul de la CSM a fost de părere că Vâlcea putea obţine mai mult după aspectul partidei. Acesta a apreciat că jocul a fost unul destul de tacticizat, spunând că CS U. a plecat cu ceea ce şi-a dorit, adică un punct. Lincar a mai făcut o afirmaţie interesantă, spunând că este posibil ca ultimul meci din acest campionat, cel de la Universitatea Craiova, să decidă una dintre echipele care va promova în Liga I. „A fost un meci echilibrat. Noi ne-am dorit mai mult, am încercat să marcăm, însă nu am reuşit. Nu vreau să spun nimic despre faza penalty-ului, nu sunt supărat pe Bogdan Geantă, în fotbal se întâmplă să mai ratezi şi penalty-uri. Măcar el a prins poarta, alţii au dat şi peste sau pe lângă. Codin era cel care trebuia să execute, însă el a spus că este obosit după meciul cu Slatina şi nu îşi asumă responsabilitatea. Şi-a asumat-o Geantă, dar a ratat. Jocul a fost unul tacticizat, iar dacă noi nu am reuşit să îndeplinim ceea ce ne-am propus, adică să câştigăm cele trei puncte, cred că ei au plecat cu ceea ce au dorit, un punct de la Vâlcea. Mai sunt cinci etape de jucat, noi ne dorim să scoatem cât mai multe puncte. Este posibil ca promovarea să se joace în ultima etapă, la Craiova, în faţa a 30.000 de olteni”, a concluzionat Erik Lincar.

Balint: „Terenul greu ne-a pus probleme. Dacă nu realizez obiectivul, sunt dispus să plec, nu ţin de scaun”

De partea cealaltă, nici antrenorul de la CS Universitatea Craiova nu s-a declarat prea mulţumit de rezultatul întâlnirii. Gabriel Balint a mai precizat că jocul elevilor săi nu l-a mulţumit, însă, în apărarea acestora, a găsit două scuze: terenul greu şi oboseala acumulată în intermediara de la mijlocul săptămânii trecute. „Nu am făcut cel mai bun meci. Nu sunt mulţumit de rezultatul cu care s-a încheiat acest meci şi nici de felul în care s-au mişcat jucătorii mei. Dar trebuie să recunoaştem că terenul greu ne-a pus probleme. Noi suntem o echipă combinativă, care construieşte mult. Şi oboseala din meciul de miercuri, cu Reşiţa, a contat. Cred că păstrăm şanse mari de promovare în Liga I, aşa cum ne-am propus. Însă, dacă nu realizez obiectivul, sunt dispus să îmi dau demisia şi să plec, nu ţin de scaun”, a încheiat Gabriel Balint, tehnicianul de la CS Universitatea Craiova.

Rezultatele etapei a V-a

CSM Râmnicu Vâlcea – CS U. Craiova 0-0
Metalul Reşiţa – Gloria Bistriţa 2-2
Stoica ’52 (p), Popescu ’60 / Brumă ’19, Feher ’42 (p)
ASA Târgu Mureş – FC Olt Slatina 1-0
Pereira ’70

Programul etapei a VI-a

Sâmbătă, 17 mai, ora 11.00
FC Olt Slatina – CS U. Craiova
CSM Râmnicu Vâlcea – Gloria Bistriţa
Metalul Reşiţa – ASA Târgu Mureş

Clasament Play-off

Nume echipă        M    V    E    Π   Gol.    P
1.ASA Târgu Mureş    15    9    3    3    20-10    30p
2.CS U. Craiova        15    7    3    5    20-17    24p
3.Gloria Bistriţa        15    5    6    4    16-15    21p
4.CSM Rm. Vâlcea    15    5    5    5    15-14    20p
5.Metalul Reşiţa        15    6    2    7    15-18    20p
6.FC Olt Slatina        15    2    3    10    7-19    9p
*primele două poziţii asigură promovarea în Liga I