Un tânăr din Galați a fost reținut după ce a înșelat doi vârstnici


politisti4În data de 5 ianuarie, poliţiştii municipiului Râmnicu Vâlcea au fost sesizaţi cu privire la comiterea unei înşelăciuni prin metoda accidentul. Exploatând cu operativitate datele şi informaţiile obţinute, poliţiştii râmniceni au reuşit identificarea şi reţinerea în flagrant a lui George M., de 25 de ani, din municipiul Galaţi, în timp ce, folosind metoda „accidentul”, a indus în eroare partea vătămată, o femeie de 76 de ani. Tânărul a determinat-o pe aceasta îi dea suma de 10.000 lei pentru un presupus accident rutier.
Cercetările fiind extinse, s-a constatat faptul că tânărul de 25 de ani, este bănuit de comiterea unei alte fapte de înşelăciune în aceeaşi zi. Acesta a determinat un bărbat de 78 de ani să îi înmâneze suma de 5.800 lei. George M. a fost condus la sediul poliţiei Râmnicu Vâlcea, iar în urma probatorului administrat în dosarul penal, s-a dispus reţinerea pe bază de ordonanţă pentru 24 ore, urmând ca apoi să fie prezentat Judecătoriei Râmnicu Vâlcea cu propunere de arestare preventivă.

Oamenii legii oferă sfaturi pentru evitarea „plasei”

Primul sfat pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
Vă mai îndemnăm ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.
Pentru a împiedica „documen­tarea” hoţilor despre familia dum­nea­voastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în ju­rul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumnea­voas­tră şi să afle detalii despre familie sau vecini.
Nu primiţi în locuinţă persoa­ne care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de iden­ti­tate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au cali­tatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre mem­brii familiei dumneavoastră sau des­pre vecini.
De asemenea, vă recoman­dăm ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi.
Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.