Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

17 aprilie 2021

Turneu extraordinar al marelui violonist norvegian Henning Kraggerud, alături de talentatul pianist român Răzvan Dragnea


• în perioada 17-20 decembrie, acesta poposește în Râmnicu Vâlcea, Brașov, Sibiu și Pitești

Asociatia Art a la carte, organizator al Festivalului Serile Lipatii/Lipatti Evenings are drept invitat, în luna decembrie 2015, un violonist norvegian de mare prestigiu, Henning Kraggerud (foto), care va susține alături de talentatul pianist român Răzvan Dragnea un turneu cu recitaluri la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea în data de 17 decembrie, ora 19.00, la Filarmonica Brașov în data de 18 decembrie, ora 19.00, la Filarmonica de Stat Sibiu în data de 19 decembrie, ora 19.00, iar pe 20 decembrie la Teatrul Al.Davila din Pitești.
Alături de sonate de Mozart, Brahms și Franck, cei doi interpreți vor prezenta publicului și două piese din ciclul Equinox compus de Henning Kraggerud.
Henning Kraggerud este un muzician norvegian complex – violonist, violist și compozitor – și a devenit unul dintre cei mai remarcabili soliști internaționali originari din Scandinavia. Violonistul cântă pe o vioară Guarneri del Gesù, Cremona 1744. Kraggerud s-a născut la Oslo în 1973 și a studiat vioara cu Camilla Wieks, Emanuel Hurwitz și Stephan Barratt Due, iar apoi și-a construit o carieră interna­țională prin aparițiile sale solo în Europa, Rusia și Statele Unite, cântând alături de orchestre de prim rang conduse de dirijori importanți.
Și-a făcut debutul în Statele Unite în 1998 la Carnegie Hall alături de Orpheus Chamber Orchestra, iar apoi a susținut concerte cu Cincinnati Symphony Orchestra și Seattle Symphony. În Marea Britanie a concertat alături de Scottish Chamber Orchestra, London Philharmonic Orches­tra și Detroit Symphony Orchestra. A colaborat în cadrul unor recitaluri și al unor concerte de muzică de cameră cu mulți muzicieni talentați, fiind cunoscut de asemenea și ca un bun concert-maestru pentru orchestrele de cameră. Talentul improvizației și experiența de compozitor, l-au făcut să-și compună singur cadențele din concerte.
Cu o mare dăruire față de muzica de cameră, Kraggerud cântă în festivalurile de muzică importante, recentele colaborări incluzând proiectul Szymanowski Focus inițiat de Piotr Anderszewski la Wigmore Hall din Londra, cât și la Zankel Hall din cadrul Carnegie Hall din New York. Kraggerud a cântat la festivalul de la Verbier împreună cu Joshua Bell, Leonidas Kavakos și Martha Argerich.
Violonistul norvegian a fost răsplătit cu prestigiosul pre­miu Grieg, iar Festivalul Internațional de la Bergen l-a de­sem­nat ca Artist Resident în 2004. În anul 2008, a primit pre­miul Spellemann, echivalentul norvegian al premiului Grammy pentru albumul Eugéne Ysaÿe „Șase sonate pen­tru vioară solo”, iar în anul 2011 premiul Gammleng, creat de Fondul pentru artiști din Norvegia, la categoria Artă muzicală.
Pianistul Răzvan Dragnea a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Hochschule der Künste din Berlin. În 2001, a obţinut bursa DAAD – Deutsche Akademische Austauschdienst – pentru a studia la Stuttgart şi München. Este distins cu diverse premii naţionale şi internaţionale, între care Premiul III la Concursul internațional George Enescu (Bucureşti, 2003), Medalia de Argint la Concursul internațional de pian de la Porto (2002), Premiul III la Concursul international de pian Lory Wallfisch (2003), premiul Mozart (Paris, 1994), premiul Jeunesses musicales (Bucureşti, 1993), premiul Remember Enescu (1999), Semifinalist al Concursului international de pian – Pretoria/Africa de Sud (2000) ș.a. Răzvan Dragnea deţine un repertoriu vast şi reprezentativ – de la Bach la Beethoven şi până la Enescu și compozitori contemporani – susţinând concerte şi recitaluri în România şi în străinătate: Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Portugalia etc.
A colaborat cu soprana Mariana Nicolescu precum și cu unii dintre cei mai importanți dirijori – Horia Andreescu, Emil Simon, Iosif Conta, Gheorghe Costin, Taco Kooistra, Winston Wogel, Alexander Walker, Janco Zsolt și Horvath Joszef.
Răzvan Dragnea, nelipsit din Serile Lipatti de la Fundățeanca, a avut un recital de mare succes, în august 2015, în cadrul secțiunii Lipatti Evenings, găzduită de Chamber Music Festival din Kopavogur, Islanda.
Turneul este sustinut printr-un grand oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Cultura