Tuberculoza – o boală vindecabilă


GandacioiuCauze

– creşterea în volum a ganglionilor limfatici din regiunea gâtului;

– frisoane şi transpiraţii în timpul somnului;

– oboseală şi slăbirea forţei fizice;

Tuberculoza este cauzată de Myco­bac­terium Tuberculosis, o bacte­rie care se dezvoltă lent în medii ale or­ganismului care sunt bogate în sânge şi oxigen cum ar fi plămânii.

Simptome

Debutul infecţiei poate fi atât de uşor, încât poate fi nesesizat de pa­cient.

Dacă în organism este prezentă forma latentă a tuberculozei, nu există simptome şi aceasta nu poate fi răs­pân­dită altor persoane. Dacă există for­ma activă a tuberculozei, există simp­tome şi infecţia poate fi răspân­di­tă. Tipul simptomelor este în concor­danţă cu tipul de tuberculoză fie pul­monară (cel mai comun), fie în altă parte a corpului (tuberculoza extrapul­mo­nară). De asemenea pot exista alte afecţiuni cu simptome asemănătoare cu cele ale tuberculozei cum ar fi pneu­monia şi cancerul pulmonar.

Simptomele tuberculozei active apar treptat şi se desfăşoară pe o pe­rioadă de câteva săptămâni sau luni. Pot exista câteva simptome uşoare fără ca pacientul să bănuiască pre­zen­ţa infecţiei.

Simptomele obişnuite sunt:

– tuse însoţită de mucus gros, câteo­dată cu sânge (spută) pe o dura­tă de aproximativ două săptămâni;

– bătăi rapide ale inimii (tahicardie);

– pierderea poftei de mâncare şi pier­dere în greutate fără motive expli­ca­bile;

– scăderi ale amplitudinii respira­ţiei, dureri în piept.

Riscuri

Persoanele au un risc crescut de a se infecta cu tuberculoză atunci când:

– intră în contact cu cineva care are tuberculoza activă (în casă, la servici, la şcoală);

– îngrijesc persoane care prezintă tuberculoza activa netratată (perso­na­lul medical);

– trăiesc în condiţii de aglomeraţie unde pot veni în contact cu oameni care au tuberculoza, cum ar fi cei care lucrează în penitenciare, în spitale, azile, cazarmele militare, penitenciare, adăposturile pentru oamenii fără locuinţă;

– au acces precar la îngrijirea medi­cală, cum ar fi oamenii străzii, per­­soane care consumă droguri sau alcool.

Medicul trebuie contactat de urgenţă dacă o persoană:

– prezintă simptome (tuse continuă însoţită de oboseală şi pierdere în greu­tate) care ar putea fi cauzate de tuberculoza

– a fost în contact intim cu cineva care are tuberculoza activă, care poa­te fi transmisă altora sau cu cineva ca­re ar putea fi bănuit a avea tuber­cu­loză.

Diagnosticul tuberculozei active pulmonare

Se face prin: anamneză (istoricul bolii) examinarea fizică a pacientului şi descrierea de către acesta a propriilor simptome (tuse, oboseală, febră şi transpiraţii în somn)

– rezultatul culturilor de spută şi al testului de sensibilitate la tuberculina la care rezultatele se interpretează după 1-6 săptămâni deoarece bacteria care produce tuberculoza creşte foarte încet.

Radiografia este indicata în caz de:

– rezultat pozitiv al testului de tuber­culina;

– simptome de tuberculoză, cum ar fi tuse persistentă, febră sau transpira­ţii în timpul somnului

-reacţie nesigură la testul de tuberculină din cauza unui sistem imun deficitar.

Tratament medicamentos (TSS)

În general, după două săptămâni de tratament cu antibiotice nu mai este posibilă transmiterea infecţiei către alte persoane , adică bolnavul nu mai este contagios.

Oprirea tratamentului medicamen­tos poate cauza întârzierea vindecării şi de asemenea reapariţia bolii. Rea­pa­riţiile pot surveni la 6 – 12 luni de la întreruperea tratamentului, în aceste cazuri fiind necesară reînceperea aces­tuia. De asemenea, neadminis­trarea tratamentului până la capăt (oprirea lui într-un anumit punct), poate duce la creşterea capacităţii bac­teriei de a dezvolta rezistenţa, făcând tratamentul ulterior mai dificil)

Fără tratament, forma activă a tuberculozei poate produce complicaţii serioase.

Profilaxie

OMS apreciază că o treime din populaţia globului este infectată cu o bacterie care cauzează TBC. Pentru a preveni infecţia cu TBC se recomandă:

– evitarea aglomeraţiei mai ales dacă acolo  există cineva care are tuber­culoza activă şi dacă acea per­soa­nă nu urmează un tratament de cel puţin două săptămâni

– purtarea de măşti de protecţie, în special pentru personalul care lucrea­ză în centre de îngrijire a bolnavilor cu tuberculoză.

– evitarea contactului strâns cu cineva care are TBC activ, cu per­soa­nele dependente de droguri şi cu cei care au o boală sau iau medi­ca­mente pentru întărirea sistemului imun;

– un regim de viaţă echilibrat, o alimentaţie bogată în vitamine;

– evitarea consumului de alcool şi a fumatului , aceştia fiind factori de risc majori în tuberculoză

În judeţul Vâlcea, în cursul anului 2010, s-au înregistrat un număr de 265 cazuri noi de TBC (254 adulţi şi 11 copii) şi un număr de 304 rămaşi la 31.12.2010 ( 294 adulţi şi 10 copii)  .  Situaţia cazurilor noi se prezintă astfel: urban 89 cazuri şi rural 176 cazuri, iar situaţia celor rămaşi :urban 118 cazuri şi rural 186 cazuri.

DSP Vâlcea desfăşoară prin com­par­timentul de Promovarea Sănătăţii o campanie prilejuită de celebrarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuber­culozei.

Dr. Gândacioiu Cristiana

Compartimentul de Evaluare şi Promovarea Sănătăţii – DSP Vâlcea