Trei spitale vâlcene, în Topul mitei


Într-un top al mitei din unitățile sanitare din țară se regăsesc și trei spitale din județul Vâlcea. Practic, câțiva foști pacienți ai acelor spitale au recunoscut că, pe perioada spitalizării, li s-a solicitat mită din partea medicilor și asistenților medicali. Deși nu se află la începutul clasamentului, ci mai în urmă, Spitalul Orășenesc Horezu, Spitalul Județean de Urgență Vâlcea și Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” din Mihăești se regăsesc în acest clasament. 10 foști pacienți ai Spitalului Orășenesc Horezu au completat niște chestionare în care au recunoscut negru pe alb că li s-a solicitat bani de către cadrele medicale. Este și cazul a opt ex-pacienți ai Spitalului Județean Vâlcea și a unui bolnav ce fusese internat la Spitalul de Pneumoftiziologie din Mihăești. Vârful clasamentului este ocupat de Spitalul Universitar București, unde mita ar fi provenit de la 153 de foști pacienți.
Anti-Bribery Synergy a fost cel care s-a ocupat de realizarea topului, punând foști pacienți să completeze câteva chestionare.

Nota redacției: Vom reveni cu informații pe marginea acestui subiect și vom încerca să obținem și puncte de vedere ale managerilor spitalelor din județul nostru la care Anti-Bribery Synergy a făcut referie în această anchetă desfășurată la nivel național!

Punct de vedere al managerului Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, Dan Ponoran, cu privire la rezultatele cercetării care au fost date publicității de către reprezentanții Anti-Bribery Synergy: „Au fost întrebate 135.000 de persoane la nivel național. Doar opt răspunsuri afirmative au venit de la vâlcenii care au fost chestionați. Cert este că vorbim despre un procent sub 1%. Așadar, un procent extrem de mic care nu cred că poate face ca imaginea spitalului nostru să fie pătată de rezultatele unui așa-zis studiu…”.
În context, ar mai fi de amintit faptul că, deși nu se știe concret numărul vâlcenilor care ar fi fost chestionați pentru realizarea acestui studiu, se consideră că numărul lor ar fi de aproximativ 1.200. Iar dintre aceștia, doar opt ar fi declarat că le-a fost pretinsă oferirea unor sume de bani. Adică un procent nesemnificativ, de aproximativ 0,70%; ceea ce ne face să punem la îndoială rezultatele acestui pretins studiu despre care s-a scris deja destul de mult în presa națională!