Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

21 septembrie 2020

Școala Profesională Specială Bistrița a dat startul Săptămânii Centenarului


Bistrițenii au fost primii dintre costeșteni care au decis să serbeze Centanarul, încă de joi, 22 noiembrie 2018, printr-o restrânsă adunare la inițiativa Școlii Profesionale Speciale Bistrița, care, împreună cu Școala Gimnazială Ferigile Costești și sprijinul Primăriei Costești, prin Ansamblul de Amatori „Floricica” și a band-ului condus de Mirel Stoica (band din care fac parte fiul si fratele lui, Petre Stoica) au reușit să însuflețească grupul participant.
În prima parte a programului, pe terenul din fața școlii, cei prezenți au jucat Hora Unirii pe conturul reprezentând harta României. Cel care a realizat acest contur, inginer geodez de profesie, a fost profesorul Gheorghe Osiac ajutat fiind de colegi, același care îmbrăcat într-un deosebit costum tradițional de Costești a primit cu colac și sare oaspeții.
Partea a doua a programului a început cu intonarea Imnului de Stat de către Petruța Andrada Ilie, un copil de excepție, fost elev al Școlii „Ferigile” și a continuat cu o scurtă prezentare a istoriei comunei realizată de inginerul Dumitru Bondoc, autor al mai multor studii monografice locale.
A urmat un montaj literar-artistic realizat de elevi ai ȘPS Bistrița și de cei ai Școlii Gimnaziale „Ferigile” Costești coordonați de învățător Floricica Mîndreci, o suită de dansuri prezentată de un grup de fete al școlii coordonat de Dorina Budrigă. și două scenete, ambele având ca temă, Unirea cea Mare.
În continuare, Rodica Crăcană, meșter popular-țesături lână și-a prezentat învățăceii. Spre surprinderea ei, și a noastră, printre cei care au dorit să învețe câte ceva din tainele lucrului în gherghef au fost și doi băieți. Cu emoții în glas, Rodica a trecut printr-o scurtă istorie a țesutului, a prezentat câteva dintre lucrările ei și ale copiilor și a prezentat costumul tradițional al zonei cu ajutorul acestora. În finalul programului, Ansamblul de Amatori „Floricica” a prezentat obiceiul de nuntă „Bărbieritul mirelui”.
Manifestările dedicate Centenarului au culminat la Școala Ferigile, joi, printr-un program artistic susținut de elevii din comună.

Etichete: , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Eveniment