Schimb de voluntari româno-italian


Italieni

În această perioadă, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea a fost gazda unei delegaţii din Italia, în cadrul Proiectului „Seniors Exploring Common Latin Legacy and Building an Environmental Friendly Future”, proiect finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Comunitar „Învăţare de-a lungul întregii vieţi” – subprogramul Grundtvig – Schimb de Voluntari Seniori, derulat de asociaţiile partenere „Giovani per l’Europa- Nicotera, Italia” şi Fundaţia KRISTINE – Râmnicu Vâlcea. Prin această iniţiativă se doreşte stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor dintre seniorii participanţi şi comunităţile locale din Italia şi România, două ţări care au rădăcini latine comune. Aşadar, 12 seniori voluntari (şase din Italia şi şase din România) au posibilitatea să voluntarieze în Europa şi să îşi valorifice cunoştinţele şi experienţa de viaţă în dezvoltarea activităţilor culturale şi în descoperirea a ceea ce au în comun, chiar daca trăiesc în locuri diferite. Proiectul le dă seniorilor voluntari posibilitatea să îşi îmbunătăţească cunoştinţele culturale, în special cele legate de istorie şi de rădăcinile comune ale celor două popoare, dar şi şansa de a învăţa o nouă limbă străină şi de a vizita o altă ţară. Rodul proiectului urmează să fie concretizat în broşura „Dovezi ale latinităţii descoperite de seniorii voluntari din Judeţul Vâlcea şi din Calabria” care va include impresiile dar şi cunoştinţele asimilate de cei 12 voluntari pe tot parcursul proiectului, editată în ambele limbi, română şi italiană.

Tabloul prieteniei, o punte între România şi Italia

În semn de preţuire pentru atmosfera simţită în Bibliotecă, pictorul, profesorul şi jurnalistul Carmelo Lebrino, unul dintre membrii delegaţiei, a dăruit instituţiei de cultură o pictură realizată chiar în timpul şederii la Râmnicu Vâlcea. „Ramurile împreună cu rădăcinile formează o inimă. Eu sunt doar un executant al acestui tablou. Aceşti ochi aparţin unei femei, pentru că prin ochii unei femei se simte sensibilitatea. Până şi copacii au culorile naţiunilor noastre. Am folosit culori mediteraneene, aducătoare de speranţă”, a declarat acesta. Referitor la atmosfera percepută în Bibliotecă, acesta a completat: „Am rămas plăcut surprins de organizarea pe care am văzut-o aici. Mi-am notat trei idei principale pe care le voi dezvolta în materialul pe care îl voi publica atunci când voi reveni în Italia. Voi vorbi în mod special despre modul cum atrageţi preşcolarii şi liceeni în Bibliotecă. Este foarte important că îi determinaţi să vină în Bibliotecă, în felul acesta îi ajutaţi şi pe părinţii copiilor. Prin prisma profesiei mele şi pentru că iubesc arta, călătoresc destul de mult şi trebuie să recunosc faptul că nu am văzut nicăieri acest mod de a atrage publicul în Bibliotecă. Nici nu putea să fie altfel, pentru că de cum am intrat aici, mi-am dat seama, cu toate aceste tablouri expuse pe pereţi, până la etajul al treilea, că sunt într-un loc al culturii, al artei”, a mai spus Carmelo Lebrino.

În timpul şederii la Râmnicu Vâlcea, membrii delegaţiei italiene au luat contact cu tot spectrul cultural vâlcean, dar şi cu obiective reprezentative la nivel naţional: „Au vizitat Mănăstirile Turnu, Cozia, Dintr-un Lemn şi Surpatele, Casa Memorială „Anton Pann”, Muzeul de Istorie, Galeriile de Artă, etc. La Şcoala de la Colonie Nuci au fost chiar foarte impresionaţi de modul cum se implică directorul atât în educaţia copiilor, cât şi în rezolvarea unor probleme sociale. De asemenea au vizitat şi câteva obiective importante din Bucureşti, cum ar fi Muzeul Satului sau Muzeul de Istorie, dar au participat şi la un festival la Constanţa. În zilele următoare vor vizita Uzinele Dacia, situl dacic de la Câmpulung, obiectivele de pe Valea Prahovei, Castelul Bran şi Sibiul”, a declarat Cristina Băducu, responsabila grupului. Delegaţia este compusă din: Lebrino Carmelo, Calzona Giuseppe, Corigliano Domenico, Gurzì Antonio, Mangiafave Michele şi Schimio Antonio.