Replică la văicăreală „Am ales omul, nu Țara”


cilea_ion1

În momentul când a fost desemnată pentru funcţia de comisar în Comisia Europeană, CORINA CREŢU ştia foarte bine că nu merge să lucreze într-o instituţie neapărat a concordiei, a prieteniei şi că acolo inte­resele, naţionale şi comunitare deopotrivă, sunt foarte prag­matice şi foarte concrete. Mai ştia, de asemenea, că în lumea comisarilor nu ajung decât oameni cu personalitate puter­nică, profesionişti politici care să ducă performanţa naţională în marea comunitate europeană.
Peste toate aceste condiţii, noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean Cloud Juncker, şi-a ales echipa bazându-se exclusiv pe noţiuni stricte în sensul distribuirii portofoliilor şi numirii comisarilor în funcţie de deschiderea curajoasă la reforme a fiecărui candidat.
Personal, sunt mândru că un reprezentant al social – democraţiei din ţara mea se află, începând din noiembrie a.c., în boardul – ul executiv european şi nu preget să-i urez Corinei Creţu succese depline în activitatea sa de comisar european. Ea nu este la prima misiune de mare anvergură în capitala Uniunii Europene. În noul Parlament European ales în luna mai, Corina Creţu a fost desemnată vicepreşedintă cu atribuţii deosebite din programul legislativului de la Bruxelles.
Nu întâmplător, deci, a fost desemnată comisar european pentru portofoliul REGIO. Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiţii din Europa. Comisarul european deţinător al acestui portofoliu va avea de coordonat atât Programul Operaţional Regional, cât şi celelalte programe sectoriale de mediu, transporturi, etc. În acest scop, va gestiona un buget de 351,8 miliarde euro adică o treime din cei 1.082 miliarde euro cât însumează bugetul Uniunii Europene. Este o sarcină extraordinară, dar nu ne facem probleme în privinţa Corinei Creţu. Ea are expertiza necesară pentru a răspunde la exigenţele europene: capacitatea de a stăpâni politicile sectoriale, cunoaşte instituţiile europene şi competenţele acestora, a dobândit de-a lungul anilor multă experienţă în Parlamentul European şi peste toate, are capacitatea de a impune respect, de a crea consens şi de a convinge.
Desemnarea la REGIO a Corinei Creţu este un mare avantaj şi un uriaş succes pentru România având în vedere că, în noul exerciţiu bugetar 2014 – 2020, ţării noastre îi sunt alocate peste 20 miliarde euro pe politici de coeziune.
În perspectiva acestei şanse, va trebui să prioritizăm proiectele în deosebi pe creşterea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, pe protecţia mediului, eliminarea blocajelor din cadrul infrastructurilor reţelelor majore, cercetare şi inovare, şi nu în ultimul rând pentru noi, pe administraţii publice eficiente. Ţintele noastre trebuie să aibă în vedere că rolul României în UE este să asigure normalitate economică şi constituţională pentru cetăţenii ei şi să-şi joace cu anvergură rolul de pertener. Aceasta este de altfel, şi direcţia spre care ne poate duce comisarul român în Executivul european.
În loc să privească cu luciditate la rolul şi expertiza noului comisar de politici regionale, mai multe voci dâmboviţene au tot umblat cu jalba fără să ţină seama că prin gestul lor nu fac decât să ştirbească sentimentele de demnitate şi patriotism ale naţiunii române, sentimente pe care Corina Creţu le-a slujit în toţi anii petrecuţi în Parlamentul European unde s-a remarcat ca unul dintre cei mai puternici reprezentanţi ai României.
S-a întâmplat, însă, spre disperarea reclamagiilor, ca preşedintele CE, Juncker să nu aplece urechea la dezinformările primite în plic din ţara noastră. Ba mai mult, cu inteligenţa şi profunzima înţelegerii uneltirilor ţesute la Bucureşti, noul preşedinte al Comisiei Europene a dat un răspuns înţelept şi fără posibilitate de replică: „În noua Comisie Europeană am desemnat OAMENI, nu ţări”!

Dr. Ing. ION CÎLEA
Preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD