Proiect legislativ pentru acordarea de ajutoare de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii


Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, joi, 9 mai, pe website-ul Ministerului Finanţelor Publice, la adresa www.mfinante.ro, categoria Transparenţă decizională, a fost publicat şi poate fi consultat Proiectul de Hotărâre privind acordarea de ajutoare de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii.

Ministerul Finanţelor Publice are ca obiectiv alocarea eficientă şi transparentă a resurselor bugetare prin politica ajutorului de stat pentru realizarea de investiţii şi reducerea decalajelor economico-sociale faţă de media statelor membre ale Uniunii Europene. În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice a derulat, pe parcursul anilor 2007-2012, Programul Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni Generale, sub formă de granturi. Prin noua schemă de ajutor de minimis se intenţionează susţinerea în continuare a IMM-urilor în vederea realizării de investiţii şi încurajării participării active a acestora la redresarea economiei româneşti prin crearea de noi locuri de muncă.

Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finanţare este 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii. Plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2014-2016, în limita bugetului anual alocat schemei.

Ajutoarele de minimis se acordă IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier. Prin noua schemă de ajutor de minimis se introduce condiţia de a crea până la finalizarea investiţiei şi de a menţine pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei: cinci locuri de muncă, din care cel puţin două locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro, inclusiv; şapte locuri de muncă, din care cel puţin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro până la 200.000 euro, inclusiv.

Ajutorul de minimis se plăteşte după efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare şi verificarea la faţa locului de către reprezentanţii MFP a cheltuielilor eligibile efectuate de întreprinderi. În cazul construcţiilor cu scop industrial, valoarea maximă a cheltuielilor eligibile se determină pe baza unor standarde de cost în scopul evitării decontării unor cheltuieli supraevalute şi eliminării subiectivismului în evaluarea proiectelor de investiţii. Proiectul de act normativ urmăreşte instituirea unei reguli procedurale care vizează descrierea etapelor, a termenelor si a documentelor pentru obţinerea Acordului pentru finanţare şi plata ajutorului de minimis, având ca obiectiv eficientizarea procesului de analiză, acordare şi plată a ajutorului de minimis.

De asemenea, au fost publicate şi pot fi consultate anexele şi nota de fundamentare a proiectului legislativ. Propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi trimise la adresa: publicinfo@mfinante.ro.