O dispută pentru 50 de metri tărăgănează legea care poate salva economia vâlceană


• senatorul Romulus Bulacu consideră că este nevoie de o bandă de o sută de metri între zona de exploatare propriu-zisă și cea protejată
Posibila închidere a exploatării de calcar din comuna Costești, cauzată de lipsa terenului pe care activitățile de extragere a pietrei se pot face în mod legal, amenință să provoace un adevărat dezastru în economia județului și așa șubrezită. Mai multe oficialități ale județului s-au zbătut, în ultimii ani, pentru a găsi o soluție în privința extinderii suprafețelor de exploatare. S-au încercat diverse aspecte pentru remedierea problemei, însă fără rezultate concrete.
Nu mai departe de joi, 5 octombrie, senatorul PNL Vâlcea Romulus Bulacu a ridicat problema în Comisia Economică a Camerei superioare din Parlamentul României. Legat de acest aspect, parlamentarul vâlcean a spus că se fac demersuri pentru formarea unui cadru legislativ în vederea creării unei benzi cu lățimea de o sută de metri care să separe zona în care se exploatează calcarul și zona care va rămâne zonă protejată. Numai că, până la implementarea acestei soluții, s-au opus cei mai mulți dintre membrii Comisiei de Mediu a Senatului, care au dorit ca respectiva bandă să nu fie mai lată de 50 de metri pentru a nu afecta în mod suplimentar zona protejată. Iată cum o discuție pentru o lățime în plus de 50 de metri amenință să tergiverseze rezolvarea unui aspect de mare interes pentru economia județului nostru.

Bulacu: „În Comisia de Mediu a fost o lipsă de comunicare. În plen, știu sigur că vom avea voturi suficiente”

Într-o conferință desfășurată în dimineața zilei de vineri, 6 octombrie, la sediul PNL Vâlcea, senatorul Romulus Bulacu a oferit mai multe informații pe marginea subiectului.
„Această lege trebuia să treacă de Comisia Economică și de Comisia de Mediu. Comisia Economică a fost de acord, s-a implicat și dl. deputat Lovin. Am convins toți colegii senatori. Inclusiv senatorii din Opoziție au fost de acord cu această lege. La Comisia de Mediu, în schimb, a fost o lipsă de comunicare pe o anumită bandă de rezervă, să spun așa, între aria protejată și căile de acces. Noi, cei din zona economică, am spus că este nevoie de o sută de metri, iar cei de la mediu au spus că este nevoie de cincizeci de metri. Ori, pe această chestiune, ieri (n. red. joi, 5 octombrie), în comisia economică am luat decizia și am adus și președintelui de comisiei propunerea: «Haideți să votăm. Votăm și în comisia de mediu și în comisia economică și cel care va avea voturi mai multe va avea câștig de cauză. Într-adevăr, va intra după această dispută în plen». Iar în plen știu sigur că vom avea voturi suficiente”, a declarat parlamentarul liberal.
Legat de posibila amânare a legii din cauza unui aviz de la Mediu, senatorul vâlcean nu a infirmat situația și precizat: „De la acel aviz a pornit. Era vorba de acea bandă de o sută sau de 50 de metri. Ei voiau 50 de metri și noi doream să intrăm cu o sută de metri. Economic vorbind, o sută de metri este mult mai corect și este mult mai normal pentru a putea desfășura o anumită activitate. Vedeți, ne legăm de lucruri mărunte, de birocrație și mai întârziem luni și ani de zile pentru niște proceduri parlamentare. Asta este realitatea în România. Sunt lucruri care se amână de azi pe mâine. Și, de fapt, de azi pe mâine înseamnă un an, doi ani în care România pierde. Și noi poate mai rezistăm un an și ceva, dar sunt alte zone ale țării în care poate și două săptămâni contează foarte mult”.
La final, senatorul PNL a reiterat asigurările în privința unei susțineri din partea parlamentarilor social-democrați, cei mai numeroși din legislativul țării: „Reprezentantul Mediului și inclusiv oamenii din zona PSD au spus «Haideți, domne, să facem ceva». Se discută de o groază de timp pe această chestiune”.