Nou proiect lansat la Camera de Comerţ şi Industrie


Giosan-Lidia03Proiectul prezentat ieri dimineaţă oferă persoanelor angajate în sectoarele construcţii şi reparaţii şi întreţinere auto din judeţul Vâlcea posibilitatea de a se califica sau recalifica în meserii solicitate pe piaţa muncii: mecanic auto, electrician electronist auto şi instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze. Programul de formare profesională cu­prinde cursuri specifice, finalizate cu certificat de calificare nivel II. Ins­trui­rea va fi susţinută de experţi în domeniile respective, iar practica se va desfăşura în atelierele specializate ale Centrului Regional de For­mare Profesională a Adulţilor Vâlcea. Proiectul îşi propune să pregă­teas­că angajaţi sau manageri din domeniile menţionate anterior, îns­crie­rile făcându-se pe principiul „primul venit, primul servit”. Cursurile sunt gratuite, iar în funcţie de prezenţa la cursuri participanţii pot primi o subvenţie de aproximativ 200 lei/lună.  Activităţile de formare profe­sională vizează persoane fără calificare, cu nivel redus de calificare sau interesate să se recalifice, cu accent pe tineri, dar şi angajaţi cu vârstă de peste 40 de ani, cărora prin proiect li se oferă accesul spre cunoş­tin­ţe de actualitate şi calificarea în domenii solicitate pe piaţa muncii. Ast­fel, graţie urmării acestor cursuri, companiile se vor bucura de anga­jaţi mai competenţi, ce pot lucra în condiţiile de profesionalism cerute la nivel european, dar şi angajaţii îşi securizează locurile de muncă într-un moment dificil economic, în care nesiguranţa şi rata şomajului sunt tot mai mari, mai ales în rândul tinerilor şi persoanelor peste 45 de ani, ce nu deţin calificare corespunzătoare pentru meseriile pe care le prac­tică.

Un plus pentru tinerii fermieri

• Comisia Europeană (CE) este de acord cu propunerea de creştere a valorii primei de instalare pentru tinerii fermieri, dar cere argumente suplimentare pentru justificarea unei finanţări nerambursabile de 90% pentru anumite măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)

Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, anunţă că aces­tea sunt două dintre răspunsurile CE la propunerile privind modi­fi­carea PNDR, tinerii fermieri vor primi maxim 40 mii euro prin Măsura 112. Astfel, Comisia a acceptat propunerea de modificare a Măsurii 112 Ins­talarea tinerilor fermieri, şi anume creşterea valorii primei de insta­lare pentru tinerii fermieri de la 25.000 de euro, în prezent, la 40.000 euro, precum şi modificarea nivelului minim de pregătire al acestora. „Comisia crede că un sprijin nerambursabil de 90% e prea mult pentru beneficiarii privaţi. Însă, propunerea Autorităţii de Management a PNDR de creştere a procentului sprijinului nerambursabil la 90% în ca­zul Măsurilor 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-între­prin­deri şi 313 Încurajarea activităţilor turistice, reprezentanţii Comisiei au atras atenţia asupra faptului că 90% reprezintă o intensitate mult prea mare în condiţiile în care cele două măsuri se adresează bene­fi­ciarilor privaţi. În replică, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au subli­niat faptul că în cazul Măsurii 313, sprijinul maxim de 90% există deja ca ţintă în înaintarea propusă – agroturism şi activităţi recreaţionale, expli­că Lidia Giosan. În plus, în cazul ambelor măsuri, intensitatea mai mare este menită să-i ajute pe micii întreprinzători care au reale difi­cultăţi de accesare a creditelor sau care nu obţin scrisoarea de confort, spre exemplu în cazul persoanelor fizice autorizate care nu au aceeaşi bonitate/credibilitate în faţa băncilor, comparativ cu întreprinderile-agenţi economici cu personalitate juridică”.

De remarcat este că, până acum,  măsura similară adresată mediului urban prin Programul Operaţional Regional (POR 4.3), a beneficiat de finanţare publică nerambursabilă de maxim 100%. În plus, prin schema naţională de ajutor de stat, intensitatea ajutorului public pentru microîntreprinderi a fost tot de 100%, în limita schemei de minimis. Prin urmare, o măsură similară pentru spaţiul rural ar fi oportună, iar acest procent al sprijinului public ar putea fi atins prin excluderea unor domenii, precum servicii pentru agricultură, şi încurajarea domeniilor care duc la diversificarea economiei rurale (firme de mică industrie, construcţii, servicii pentru populaţie), care pot să ofere alternative pentru ocupare şi pot creşte egalitatea de şanse.

„Reprezentanţii CE au agreat realocarea de fonduri pentru măsu­rile 121, 123 şi 312, dar vor criterii mai clare de selecţie a proiectelor care vor primi aceşti bani. De asemenea, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii României şi cei ai Comisiei, a fost agreată de către reprezentanţii CE şi realocarea unor fonduri disponibile din economii şi rezilieri de contracte către măsurile 121 Modernizarea exploataţiilor agricole, 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi fores­tiere, 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi şi Leader. Comisia a solicitat, însă, introducerea unui mecanism coerent care să permită prioritizarea proiectelor care vor putea fi selectate să beneficieze de finanţare din aceste alocări suplimentare. Metoda utili­zată pentru a selecta proiecte din listele de aşteptare trebuie să fie transparentă, iar referinţele privind redistribuirea nu trebuie să difere de la o măsură la alta. Totodată, este necesară stabilirea unui punctaj minim care trebuie atins de către proiecte pentru a fi selectate să beneficieze de alocări din fonduri disponibile din economii şi rezilieri de contracte”, a fost o altă recomandare a Comisiei, formulată în cadrul întâlnirii tehnice privind finalizarea celei de-a şaptea propuneri de modificare a PNDR, potrivit Enterprise Europe Network.

În cadrul aceleiaşi întâlniri a fost discutată şi introducerea în PNDR a măsurii de bunăstare a animalelor pentru porc şi pasăre, iar Comisia a precizat că propunerea este considerată admisibilă, dar necesită completări şi modificări de ordin tehnic. Comisia a recomandat ca toate propunerile discutate şi agreate de principiu să fie transmise ca un pachet unic de modificări. Delegaţia română va transmite, în cursul lunii august, documentele ce cuprind modificările convenite, urmând ca la începutul lunii septembrie să fie supuse aprobării Comitetului de Monitorizare al PNDR şi, apoi, transmise Comisiei pentru a fi lansată consultarea internă la nivelul Comisiei Europene.