Ocolul pământului în 120 de zile


cartagena

CARTAGENA – PORT-AMIRAL

submarinul_lui_IsaacVaporul cu care călătorim a ieşit din Portul Civitavecchia, a traversat Ma­rea Tireniană, trecând prin Strâm­toa­rea Bonifacio dintre insulele Cor­sica, pe partea dreaptă, şi Sardinia, pe partea stângă, după care a intrat în Marea Liguriană, luând-o pe Riviera Fran­ceză (Cotte d’Azur). Prin fața noas­tră au defilat oraşele istorice Tu­los, Maraseille şi Montpellier. Am in­trat, apoi, în Golful Lyon, iar de acolo am ajuns pe Riviera Spaniolă, intrând în Marea Baleară, traversând-o printre Peninsula Iberică şi Insulele Baleare (Menorca, Mallorca şi Ibiza). Ajungem, în sfârșit, în sud de Alicante, în portul Cartagena, după ce am ocolit capetele San Antonio – Nao şi Palos.

Cartagena este un oraş cu 211.000 locuitori, având o lungă şi bo­gată istorie. A fost ales ca locaţie de către generalul cartaginez Hazdrubal, în anul 227 î.Hr. Optsprezece ani mai târziu, generalul roman Publius Corne­lius Scipio Africanul fondează aici un oraș, construind un port de unde să transporte aurul şi minereul de argint din primaria_orasului_cartagenasubsolul regiunii. Teatrul Roman este o minunată construcţie, cea mai mare din oraş, realizată în anul 5 î.Hr. Astăzi se numește Museo Teatromano Cartagena. Orașul și întreaga regiune intră sub dominaţia bizantină, după anul 552 d.Hr., fiind cucerite de vizi­goţi. Apoi năvălesc arabii ş.a.m.d., până când vor fi incluse în Regatul Spa­niol, în anul 1269. Cartagena devi­ne principala bază navală a Spaniei. În acest port, Isaac Peral a construit pri­mul submarin din lume, inventat de el în anul 1888, a cărei machetă este am­plasată la ieşire, pe aleea princi­pa­lă. În timpul Războiului civil al gene­ra­lului Franco, dintre anii 1936-1939, Car­ta­gena a servit ca bază navală repu­blicană. Să nu uităm că Spitalul Mi­li­tar din Cartagena există aici din anul 1749!

După construcțiile Teatrului Ro­man şi a submarinul lui Isaac Peral, al treilea mare eveniment consemnat în Cartagena este faptul că aici s-a născut Miguel de Cervantes, autorul cele­brului roman „Don Quijote de la Mancha”.

Cartagena este un oraş dumne­ze­iesc, mai ales dacă reușești să-l admiri într-o zi de sărbătoare. Am avut șansa să-l vizitez într-o duminică și să mă bu­cur de curăţenia oraşului, de frumu­se­ţile lui, de grădinile luxuriante, de clă­di­rile în stil baroc bine îngrijite şi proas­păt zugrăvite, în cadrul unui tur de oraş cu Sightseing Cit. Ne-am oprindu-te să admirăm Palatul Con­sis­torial, faleza cu statuile sale din bronz, Piaţa Eroilor Decavite, aflată lângă Mo­numentul Eroilor de Santiago de Cuba, nu departe de Piaţa Ayun­ta­mien­to, unde se găsesc City Hall (Ra­thaus) sau Primăria orașului Carta­ge­na, precum şi intrarea în Muzeul Teatro­mano; din aceeaşi piaţă, por­nește şi principala stradă centrală şi comercială, Mayor, pe care se găsesc Casa memorială a lui Cervantes, cât şi căpitănia portului.

poarta_intrare_amfiteatru_cartagenaamfiteatrul_teatrului_romanÎn jurul centrului oraşului se mai află şi astăzi, şi încă bine conservate, zidurile fortificaţiilor lui Carlos al III-lea, de la 1781, care înconjoară oraşul mai bine de jumătate din perimetrul său, pornind din Piaţa Ayuntamiento, de lângă Primăria Cartagena, şi intrarea în Muzeul Teatromano, în forma unui dreptunghi, mergând pe latura de sud până la Castelul Cartagena şi, mai apoi, la Universitatea Tehnică, de unde o ia pe latura de est până la Zidul Pu­nic din Piaţa Bastarreche, înconjoară Monte San Jose, după care, latura de nord trece pe lângă Monte Sacro, până la Bulevardul Carlos III, prin Piaţa Vicente Garcia Marcos.

Pentru a vizita Muzeul Teatrul Roman trebuie să stai la rând, intrarea făcându-se prin faţa primăriei oraşului. Amfiteatrul se găsește sub o stâncă meteoritică, înaltă de 35-40 m, numită La Conception, iar în vârful ei se află castelul cu acelaşi nume ca stânca, trecând prin partea de sud, pe faleză, până în str. Gisbert de lângă Univer­sitatea Tehnică. Chiar din spatele vechii clădiri a Universităţii Tehnice avem acces la Centrul de Interpretare a Istoriei din Cartagena, printr-un lift ultra modern, cu 18 etaje, şi printr-o pasarelă care traversează stânca până la castel. Clădirea modernă a mu­zeului este dispusă pe patru etaje cu săli de expunere a istoriei carta­gineze şi liftul_pasarela_cartagenaromane, care ajung până la castel din vest spre est. Amfiteatrul Roman, cu o capacitate de 10.000 de locuri, cu scenele pentru actori înca­drate de colonade și capiteluri, are largi porţi de intrare prin partea de sus, de pe platforma stâncii amintite. În partea dreaptă a scenei, cum priveşti din amfiteatru, se găseşte, foarte bine conservată, Bazilica Teatrului. Ruinele romane sunt extraordinar de frumos restaurate şi puse în valoare, având căi de acces până la muzeul din cas­tel. Pentru a putea vizita pe îndelete Teatrul Roman şi zona arheologică aferentă şi restaurată, ai nevoie de cel puţin o zi la dispoziţie. Am fost nevoit să alerg pentru a parcurge aceste locuri minunate în numai două ore; am coborât, apoi, de pe înălţimile amfitea­tru­lui, ajungând pe minunata faleză de lângă Navarro Coromina şi Plaza del CIM, lângă care se găseşte noua clădire a Universităţii Tehnice din Car­ta­gena, cu Facultatea Navală. În faţa ei, pe faleză, se ridică o colosală sta­tuie din bronz a unui bărbat gol în po­ziţie şezândă, îmbrăţişându-şi genun­chii cu mâinile, un om normal arătând ca un pitic în comparație cu ea.

colosul_cartagenaÎn Portul Cartagena, pe timpul șederii noastre, se aflau două vase ale companiei Holland America Line: va­sul nostru, Ms Amsterdam, fabricat în anul 2000 şi Ms New Amsterdam, fa­bri­cat în 2008, de aceeaşi firmă ita­lia­nă din Veneţia, Cantieri Navali Finan­ca­tieri. În drumul nostru în jurul lumii, am întâlnit și alte porturi unde să acos­teze două vase ale firmei Holland America. Așa s-a întâmplat, bunăoară, la Tauranga, în Noua Zeelandă, unde au acostat deodată vasele Ms Ams­terdam şi Ms Volendam. O remarcă: vasul New Amsterdam, care are mai puțin de 3 ani vehime, are cu trei deck-uri mai multe decât Ms Amsterdam şi ia la bord 1000 de pasageri în plus. O bună parte dintre noi ne-am rezervat din timp ore de vizită ca să ne plimbăm prin acest nou oraş plutitor, fratele mai mare al vasului cu care călătorim noi, înzestrat cu multe alte facilități.