NATO și-a instruit geniștii la Vâlcea!


Cursul de pregătire pentru Weapons Intelligence Team organizat de Centrul de excelență Counter IED (dispozitive explozive improvizate – DEI) din Madrid s-a desfășurat cu sprijinul Bazei de perfecționare EOD de la Râmnicu Vâlcea
În perioada 11-28 mai 2021, la sediul Bazei de Perfecționare EOD din cadrul Centrului de Perfecționare Geniu și EOD „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea s-a desfăşurat Cursul internațional de exploatare tactică și analiză tehnică a incidentelor cu dispozitive explozive improvizate WIT (Weapons Intelligence Team) organizat de către Centrul de Excelenţă C-IED Madrid în România.
Echipele WIT au un rol important în contracararea DEI la nivel tactic, prin investigarea modului de operare al celulelor teroriste, identificarea posibilelor atacuri sau tehnologiei înglobate în DEI-uri.
Pe durata cursului echipele WIT formate din militari cursanți din România, Spania, Germania, Portugalia, Cehia, Olanda, Franța, Grecia, Canada și Letonia și-au însușit tehnicile și procedurile NATO privind colectarea, analizarea, confruntarea, exploatarea probelor criminalistice precum și distribuirea informațiilor tehnice și tactice a evenimentelor cu dispozitive explozive improvizate (IED).
La festivitatea de premiere, comandantul Centrului de Perfecționare Geniu și EOD „Panait Donici” colonel inginer Cristian-Gabriel ARINTON, a dorit să le ureze succes tuturor absolvenților, iar instructorilor din cadrul Bazei de Perfecționare EOD mulțumiri pentru modul de implicare și efortul depus pentru buna desfășurare a acestui curs.

Geniștii vâlceni, „bronz” la campionatele de sport militare

În perioada 24-28 mai 2021, în Garnizoana Pitești s-a organizat și desfășurat etapa pe forțele terestre a Campionatelor militare de cros, tenis de masă și aruncarea grenadelor de mână pentru Centrele de Perfecționare „Memorialul Szilard Balogh”. Campionatele militare s-au desfășurat pentru disciplinele cros, tenis de masă și aruncarea grenadelor de mână și sunt destinate pentru Centrele de Perfecționare „Memorialul Szilard Balogh”.
Ceremonia de premiere s-a desfășurat în prezența colonelului Gabriel Chilău, locțiitorul comandantului Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre, a locotenentului-colonel Luigi Udrea, șeful Biroului Educație Fizică din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre și a doamnei Alis Florea din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Argeș.
În urma centralizării rezultatelor a fost stabilit următorul clasament general:
Locul 7: Centrul de Perfecționare Apărare CBRN din Câmpulung Muscel;
Locul 6: Centrul de Perfecționare Infanterie din Făgăraș;
Locul 5: Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană din Sibiu;
Locul 4: Centrul de Perfecționare ISR, Parașutiști și JTAC din Buzău;
Locul 3: Centrul de Perfecționare Geniu și EOD din Râmnicu Vâlcea;
Locul 2: Centrul de Perfecționare Tancuri și Auto din Pitești;
Locul 1: Centrul de Perfecționare Vânători de Munte din Predeal.