„Luna plantării arborilor”


• acţiunea desfăşurată de Direcţia Silvică Vâlcea în perioada 15 martie – 15 aprilie

Vineri, la sediul Direcţiei Silvice Vâlcea, conducerea instituţiei a susţinut o conferinţă de presă prin care s-a marcat debutul manifestărilor desfăşurate sub egida „Luna plantării arborilor”. Această acţiune se desfăşoară anual, în perioada 15 martie – 15 aprilie. Directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, inginerul Gheorghe Mihăilescu, a deschis seria discuţiilor. Speech-ul acestuia a fost bogat în elemente tehnice, dar a conţinut şi abordări referi­toare la importanţa protejării pădurilor şi a mediului înconjurător la modul general. „Pădurea a reprezentat totdeauna o bogăţie. Noi, vâlcenii, avem norocul de a ne afla într-o zonă cu multe păduri. Din suprafaţa totală a judeţului nostru, aproximativ 42% este ocupată de păduri. Aşadar, pentru noi, rolul pădurilor este foarte important şi mi-aş dori să conştientizăm cu toţii asta. S-a spus, de multe ori, că tăierile pădurilor produc numai efecte negative. Nu este chiar aşa. Trebuie să ţinem cont de faptul că este nevoie de lemn în diferite activităţi, iar aceste tăieri pot fi efectuate. Însă, ceea ce vrem noi să transmitem este faptul că, în urma tăierilor, este obligatoriu ca proprietarul terenurilor să planteze acolo puieţi. Dacă nu se face asta, atunci în respectivul ecosistem se produc dezechilibre care ne pot afecta şi pe noi oamenii. Au fost atâtea cazuri de alunecări de teren, expunerea la curenţii de aer tot mai puternici, dispariţia anumitor specii de animale şi plante. Multe au legătură cu lipsa împăduririlor în locurile unde au fost efectuate tăieri”, a precizat şeful Direcţiei Silvice, Gheorghe Mihăilescu.

Destul de vocali au fost şi reprezentanţii ocoalelor silvice private „Obârşia Lotrului” şi „Sălişte”. La unison, Doru Marinescu şi Daniel Nicolescu au atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă administratorii pădurilor din nordul judeţului. De la deşeurile aruncate în exces în păduri şi pe marginea drumurilor, până la tăierile ilegale, aspectele nedorite prezente în pădurile din Vâlcea au fost întoarse pe toate părţile, propunându-se şi soluţii concrete. Şi aceste două ocoale silvice private marchează evenimentul intitulat „Luna plantării arborilor”, im­portante suprafeţe din nordul judeţului nostru urmând să fie împădurite.

La dezabateri au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai ocoalelor silvice de stat şi private din judeţul Vâlcea, precum şi ai ITRSV, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Crucea Roşie, CEZ România, Parcurilor Naţionale „Cozia” şi „Buila Vânturariţa”. După conferinţa de presă, toţi cei prezenţi au fost invitaţi într-o zonă aflată în administrarea Ocolului Silvic Băbeni, acolo unde a avut loc o lucrare de împădurire.