Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

3 iulie 2020

La Râmnicu Vâlcea, învăţământul dual se află într-o continuă creştere


Cu bazele puse în toamna anului 2017 printr-o serie de seminarii ce reuneau Şcoala Profesională Germană „Kronstadt” din Braşov (proiectul-pilot care a inspirat o întreagă legislaţie specifică în România), experţi austrieci, oficiali guvernamentali, firme din Râmnicu Vâlcea şi administraţia locală, învăţământul dual de la Râmnicu Vâlcea a cunoscut un trend ascendent constant: de la 114 elevi înregistraţi în anul şcolar 2018-2019 la 178 de elevi – în anul şcolar 2019-2020, pentru ca oferta pe anul şcolar 2020-2021 să conteze, deja, pe 233 de elevi.
Succesul s-a datorat şi implicării primăriei municipiului în acest proiect prin protocolul semnat în vara anului 2018 cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi cu Asociaţia „Vâlcea Dual Learning”, ce reuneşte specialişti în domeniu, precum şi agenţi economici locali din diverse domenii de activitate. Aportul Municipalităţii Râmnicului s-a concretizat în dotarea unor laboratoare cu echipamente dintre cele mai moderne, în finanţarea autorizărilor pentru diverse specializări sau în asigurarea gratuită a cazării şi mesei pentru elevii din ciclul de învăţământ dual, doar în bugetul local actual alocarea financiară fiind de 400.000 lei.
În învăţământul dual aferent anului şcolar 2020-2021, elevii au la dispoziţie, în cinci unităţi de învăţământ din Râmnic (Colegiul Energetic, Liceul Tehnologic Forestier, Liceul Tehnologic „General Magheru”, Liceul Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleşoianu” şi Liceul Tehnologic „Ferdinand I”), numeroase specializări cu durata de trei ani. Dintre acestea amintim: electrician, electromecanic, preparator produse din carne şi peşte, operator chimist, mecanic utilaje şi instalaţii, sudor, mecanic auto, instalatori instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, maşinist terasamente sau lăcătuş mecanic. Pe toată durata şcolarizării, elevii beneficiază de o bursă lunară de 200 de lei de la stat, la care se adaugă o bursă suplimentară, tot de 200 de lei, oferită de agenţii economici interesaţi, aceştia garantându-le, totodată, la finalul ciclului de pregătire, un loc de muncă bine plătit.
• Biroul de Presă al Primăriei Râmnicu Vâlcea

Etichete: , , , ,

Un răspuns “La Râmnicu Vâlcea, învăţământul dual se află într-o continuă creştere”

  1. Anonim
    24 iunie 2020 din 20:43

    un proiect maret, dar………, ce pregatim? un astfel de proiect, cred, trebuie sa fie in concordanta cu strategia de dezvoltare a zonei. Avem o strategie de dezvoltare? da, dar nu este conforma. Specialistii, in domeniu, recomanda minim doua maxim trei directii de dezvoltare, deoarece existenta a mai multor directii duce la pierderea concentrarii. Judetul Valcea are cinci, din cele cinci declarate una singura este incadrata la strategii de dezvoltare, restul sunt directii de normalitate a cotidianului.

Poți comenta aici

Alte articole de la Comunicate