„Trebuie să apreciem și să respectăm eforturile și munca dascălilor”


Pandemia de Coronavirus a adus unele transformări asupra modului în care se desfășoară activitățile educaționale din învățământul preuniversitar românesc pe care nimeni nu le putea anticipa până în urmă cu zece luni. Cadrele didactice și elevii (dar și părinții celor din urmă, într-o oarecare măsură) au trebuit să se obișnuiască la noile «realități» impuse de pandemie, realități care, în multe cazuri, au însemnat folosirea intensivă a mijloacelor informaționale de comunicare la distanță (audio-video), dar și deprinderea unor abilități care, poate, nu le erau tocmai familiare. Pe lângă toate aceste noutăți, aproape toate persoanele implicate în procesul educațional (de la cadrele didactice până la părinții elevilor) au declarat că noua modalitate de desfășurare a actului de învățământ consumă mai multe resurse (de timp, dar și financiare) și are un potențial sporit de a genera mai mult stres decât modul clasic în care se desfășura învățământul.
În acest context, nu este de mirare că au existat opinii ale unor persoane publice (din diferite medii, inclusiv cel politic) care au făcut apel la calm și la o așezare la «masa» virtuală a purtării de tratative pentru a se ajunge la un numitor comun între toate părțile implicate și pentru ca beneficiarii actului educațional (elevii) să nu aibă de suferit. În acest sens, poate fi amintit și mesajul deputatului de Vâlcea, Eugen Neață, cel care a transmis un mesaj pentru cadrele didactice din țara noastră. Mesajul pe care îl redăm în continuare a fost transmis de parlamentarul vâlcean pe 5 octombrie 2020, dată la care a fost marcată Ziua Mondială a Educației.
„Ne aflăm într-un moment important, Ziua Mondială a Educației. Este o zi care ne reamintește că o educație de calitate este cheia reușitelor profesionale. Să nu uităm de învățătorii și profesorii noștri, cei care, prin munca lor, contribuie zi de zi la dezvoltarea noastră și a țării prin transmiterea de cunoștințe. Rolul pe care îl joacă în societate este foarte important. De aceea, trebuie să apreciem și să respectăm eforturile și munca dascălilor noștri”, a fost mesajul deputatului Eugen Neață.