Jandarmeria continuă acţiunile de informare în cadrul unei noi campanii


• aceasta se numeşte „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”

Activităţile preventiv-educative desfăşurate de jandarmi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea și Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Vâlcea în instituţiile de învăţământ continuă. Acestea au drept scop informarea şi educarea tinerilor pentru adoptarea unui comportament non-violent, având ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă civică în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar și se derulează în cadrul programului elaborat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, intitulat – Jandarmeria pe înțelesul tuturor – etapa a treia, „Stop violenței și discriminării în școli! Indiferența doare!”.
Astfel, maiorul Cosmin Iordache și căpitanul Cristian Ioniță, împreună cu coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Vâlcea, prof. Maria Georgescu, au desfășurat activități educativ – preventive și antivictimizare cu elevii de la Colegiul Energetic, Liceul Tehnologic Henri Coandă, Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab, Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului, Şcoala Gimnazială nr. 5 şi Şcoala Gimnazială Goranu. La toate aceste acţiuni au luat parte consilieri școlari și cadre didactice din unitățile școlare. Pe parcursul întâlnirilor, specialişti din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Criminalității au prezentat elevilor aspecte ale legislaţiei în domeniul ordinii şi siguranţei publice, precum şi răspunderea acestora în cazul în care comit infracţiuni sau  contravenţii. Nu în ultimul rând, ei au transmis elevilor şi sfaturi pentru evitarea situaţiilor conflictuale în mediul şcolar. De asemenea, au fost abordate subiecte sensibile, precum: delincvența juvenilă, violența în mediul școlar și în familie, fraudele electronice, traficul de persoane, consumul de substanțe interzise.
O atenție deosebită a fost acordată și orientării școlare și profesionale a elevilor prin prezentarea ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ ale MAI pentru anul 2014. Pe lângă discuţiile purtate cu elevii şi dascălii acestora, jandarmii au prezentat un scurt istoric al instituției, o parte din tehnica de intervenţie şi ţinuta pe care o folosesc zi de zi în misiuni. Activitățile vor continua și în perioada următoare, în alte unități de învățământ din județ.