IOHANNIS îi liniștește pe români: „ȚARA NU SE ÎNCHIDE la 5.000 de cazuri pe zi”


Vineri, 23 octombrie 2020, în România au fost raportate, pentru prima dată de la declanșarea pandemiei de Coronavirus, peste 5.000 de cazuri de infectare într-o singură zi (5.028 la nivel național; în Vâlcea fiind confirmate 108 cazuri). Chiar și în aceste condiții, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu ia în calcul un nou lockdown, adică o întrerupere totală a activităţilor pentru o perioadă determinată de timp.
„În acest moment nu discutăm, la nivel de conducere a statului despre un aşa numit lockdown, adică închiderea activităţilor. Căutăm soluţii pentru limitarea răspândirii virusului şi continuarea activităţilor esenţiale. În opinia mea, a închide ţara, nu este o soluţie. Trebuie găsit un just echilibru care să ne permită să ne continuăm viaţa în condiţii de pandemie. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum şi peste o lună, şi peste două. Chiar şi dacă oamenii de ştiinţă vor reuşi să găsească un vaccin”, au fost cuvintele președintelui pe marginea acestui subiect.

Iohannis crede că și județele vor scăpa de carantinarea generală

Preşedintele s-a referit şi la situația mai deficilă din unele județe, așa cum este și Vâlcea, cu grad ridicat de transmitere comunitară a virusului: „Nu am auzit nicio propunere care vizează capitala sau judeţe întregi pentru carantinare. Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea lor. Este evident că unele autorităţi s-au bâlbâit în luare deciziilor. Este clar că autorităţile trebuie să îşi intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele și să le explice oamenilor. Lucrurile sunt duse la nivelul autorităţilor locale pentru că acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Așa este mult mai eficient”.
„La nivel european există principiulsubsidiarităţii. Acesta este unul valoros şi important în democraţiile consolidate. În privinţa acestui lucru, este adevărat că unele autorităţi de la noi mai au de învăţat, dar vor învăţa şi vom avea grijă să înveţe”, a «amenințat» preşedintele Iohannis.

Graficul ratei de transmitere comunitară a virusului la data de 23.10.2020