ÎNTREBARE Adresată: MINISTERULUI MUNCII, FAMILIEI ȘI PROTECȚIEI SOCIALE


– În atenţia doamnei ministru Mariana Câmpeanu –
 

De către:

Deputat PSD Rădulescu Constantin

Circumscripţia electorală: 40, judeţul Vâlcea

Colegiul uninominal: nr. 2

Grupul parlamentar: PSD

Membru: Comisia de sănătate şi familie

Obiectul întrebării:

– anulare penalizare aplicată în caz de pensionare anticipată când persoana care se pensionează are o vechime în muncă mai mare de 30 de ani (femeie), respectiv 35 de ani (bărbat).

Stimată doamnă ministru,

Conform Legii nr. 263/2010, actualizată, pensiile persoanelor care se pensionează anticipat, voit sau forțat, sunt diminuate, în funcție de anumite condiții, cu până la 45%, prin majorarea procentajului de la 0,5% la 0,75%, pentru fiecare lună de anticipare. Așa se face că unei persoane (femeie), caz concret, cu vârsta de 57 de ani și o vechime în muncă de 36 de ani, ieșită forțat la pensie, i s-a calculat o pensie de 256 de lei, drept pentru care Casa de Pensii i-a completat pensia cu 94 de lei pentru ca doamna respectivă să poată beneficia de pensia minimă de 350 de lei.

Cazul doamnei respective nu este singular.

Consider că aspecte din Legea nr. 263/2010 sunt foarte discutabile, în general, iar în foarte multe  situații, reale nu imaginare, prevederile sunt chiar dramatice. Am în vedere faptul că la o vechime în muncă de peste 35 de ani în cazul femeilor și de peste 40 de ani în cazul bărbaților, nu cred că se mai impunea aplicarea vreunei penalizări la ieșirea la pensie.

Undeva în raționamentul celor care au inițiat proiectul acestei legi și ulterior al celor care au votat proiectul respectiv, transformându-l în lege, s-a strecurat o greșeală pe care acum trebuie să o suporte mii sau poate chiar zeci de mii de oameni.

Vă rog, doamnă ministru, să studiaţi şi să mă informaţi cu privire la posibilitatea reanalizării Legii nr. 263/2010, din considerentele expuse mai sus, în vederea aducerii ei la o normalitate firească impusă de condițiile concrete din viața societății românești.

deputat PSD,

Constantin Rădulescu