Început de an foarte bun pentru echipa de la Anton Pann: premieră şi nominalizare pentru Premiile UNITER


Ieri, la Teatrul Anton Pann, s-a desfăşurat o conferinţă de presă în legătură cu premiera spectacolului „Promisiunea unei vieţi fru­moase”, în regia lui Botoş Balint, dramaturgia Ralucăi Sas Marinescu şi coregrafia lui Attila Bordaş. La întâlnire au participat directorul teatrului, Adrian Roman, regizorul Botoş Balint şi Raluca Sas Marinescu. Premier va avea loc sâmbătă, 9 martie, începând cu ora 18.30, în Sala Mare. De asemenea, spectacolul se va juca şi duminică, 10 martie, începând cu aceeaşi oră şi în aceeaşi sală.

Referitor la spectacol, Adrian Roman, directorul Teatrului Anton Pann, a de­cla­rat: „Prima premieră a Teatrului Anton Pann pe 2013, «Promisiunea unei vieţi frumoase», un text scris, aici, la Râmnicu Vâlcea şi un spectacol scris, tot aici, la teatrul nostru, de către Botoş Balint şi Raluca Sas Marinescu. Ei au umblat în oraş, au simţit oraşul, cu ideile lor şi, pe undeva, pornind şi de la câteva idei ale lui Cehov, au creat acest spectacol, împreună cu trupa tânără a Teatrului Anton Pann, considerându-l în trupa tânără şi pe actorul Radu Constantinov. Este un spectacol special, de o cu totul altă structură decât cele pe care le-aţi văzut în mod obişnuit. Sperăm ca acest spectacol să se adreseze unor segmente de public diferite, dar care să se omogenizeze în sala de spectacol. El ţinteşte spre mai multe genuri de public şi sper ca toţi să găsească o bucurie la acest spectacol. Cum ştiţi, Botoş Balint este la al doilea spectacol, a doua producţie profesionistă, la rând, la Râmnicu Vâlcea. Îl consider un regizor de perspectivă al teatrului românesc şi mi-a plăcut întotdeauna să promovez tinerii, în care simt că este valoare, şi lucrul acesta s-a dovedit. De asemenea, să nu-l uităm pe Attila Bordaş, un remarcabil coregraf, care va face câteva dansuri şi coregrafia acestui spectacol.”

„Cum a spus domnul director, spectacolul este scris aici. În prima parte a repetiţiilor am scris textul, bazându-ne pe improvizaţiile actorilor, pe ideile noastre, şi cum s-a menţionat pe nişte idei ale lui Cehov. Am încercat să păstrăm o libertate destul de mare şi pentru noi şi pentru actori, pentru fiecare om care face parte din această echipă”, a declarat regizorul Botoş Balint.

Raluca Sas Marinescu, cea care a semnat dramaturgia spectacolului, a adăugat: „Actorii, care ne-au stat alături pe tot parcursul acestui demers şi care au muncit cot la cot cu noi, pentru a putea face publicului vâlcean această «Promisiune a unei vieţi frumoase», sunt Ana Șușca, Reka Szasz, Mădălina Ciotea, Florin Căl­băjos, Radu Constantinov și Olimpiu Blaj. După cum spunea şi domnul Roman, o echipă tânără, o echipă dinamică, o trupă care a fost extrem de deschisă la propunerea pe care Botoş Balint a făcut-o. Aceea de a pleca, în realizarea acestui spectacol, de la discuţiile comune, sigur, având o bază, pe care noi am discutat-o anterior, dar, în continuare, am încercat să găsim zone în care personalităţile actorilor să fie confortabile şi să vedem în ce măsură putem găsi legături între personajele pe care le-am creat şi ei. Cel mai important lucru de menţionat, aici, în raport cu «Promisiu­nea unei vieţi frumoase», este faptul că acest spectacol va fi jucat doar la Teatrul Anton Pann, din Râmnicu Vâlcea, în această formulă. A nu se înţe­lege că nu vom pleca nicăieri cu el, avem deja o serie de festivaluri pe care le-am con­tactat şi sigur că aşteptăm răspunsuri în acest sens, pentru a merge în ţară. Când spun că se va juca, doar aici, mă refer la decizia pe care Botoş Balint, împreună cu mine, am luat-o de a nu permite montarea acestui text, în această formulă, nicăieri altundeva în ţară, în sensul în care, dacă acest text va fi solicitat, răspunsul nostru va fi nu. Textul este pentru acest teatru şi pentru aceşti actori, nu pentru alţii şi nu pentru un alt teatru, şi nu pentru un alt context.”

O veste bună, care vine să confirme valoarea echipei de la Anton Pann, este nomi­nalizarea, şi în acest an, la Premiile UNITER. În legătură cu acest subiect, directorul teatrului râmnicean, a spus: „Ieri, am primit o veste foar­te frumoasă, o promisiune pentru un premiu, deocamdată la nivelul unei nominalizări. Senatul UNITER a anunţat nominalizările pentru Gala Premiile UNITER 2013, fiind vorba, de fapt, de producţiile anului 2012. Iată că, pentru a doua oară consecutiv, Teatrul Anton Pann este nominalizat. Dacă anul trecut a fost actorul Cătălin Vieru, în acest an, un alt tânăr actor, venit de curând la noi, este vorba de Vlad Bârzanu a fost nominalizat, tot la secţia debut. Este o recunoaştere a valorii actorilor, care fac parte din echipa noastră şi a performanţelor realizate de aceştia.”