Scutiri pentru băuturile uşor alcoolice


Direcţia Agricolă anunţă că Guvernul a redus acciza la BFL-uri de la 100 la 25 de euro la suta de litri. Mai mult, se intenţionează eliminarea accizelor la băuturile care imită vinul.

Aceste băuturi nu sunt accizate în UE iar ani de-a rândul viticultorii au cerut accizarea acestor produse foarte ieftine, doar cu denumire de vin, acuzând ca le făceau concurenţă neloială, întrucât erau vândute cu denumiri şi etichete cu struguri, butuci de vie sau crame viticole.

Potrivit Codului Fiscal în varianta actuală, băuturile fermentate liniştite au o concentraţie alcoolică de peste 1,2% din volum, dar nu depăşeşte 10% în volum sau au o concentraţie alcoolică de peste 10% din volum, dar mai puţin de 15% în volum şi la care alcoolul conţinut în produsul finit rezultă în întregime din fermentare.

Aceste băuturi au apărut ca un proces normal de diversi­ficare a ofertei şi sunt obţinute prin fermentarea alcoolică a dife­ritelor tipuri de produse agricole: fructe, cereale, alte plan­te. Sunt binecunoscute: cidrul, vinurile de pere şi din alte fruc­te, precum şi băuturile obţinute din diferite materii prime agri­co­le care conţin amidon sau zaharuri (miere, zahăr, melasă).