În Râmnicu Vâlcea, VOR FI INAUGURATE DOUĂ EXPOZIȚII!


Două expoziții personale vor fi inaugurate în data de vineri 7 mai 2021, în galeriile Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.) din România. La ora 17.00. la Galeriile Cozia Pasaj 1 și 2 din centrul municipiului va fi vernisată expoziția intitulată „Ipostaze nostalgice”; lucrările expuse aici fiind semnate de către pictorului Ioan Pop Prilog. De la ora 18.00, la Galeria Artex, va fi inaugurată expoziția acuarelistului Corneliu Drăgan Târgoviște, intitulată „SoloShow65”.
Sătmăreanul Ioan Pop Prilog este membru al Filialei Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.) din România, unul dintre membrii fondatori ai Asociației Artistice „Buna Vestire” din Negrești Oaș. Totodată, el este un artist cu preocupări multiple (pe lângă pictura de șevalet), realizând pictură monumentală, vitralii sau mozaicuri în biserici sau clădiri publice din țară, precum și din Serbia, Statele Unite, Austria sau Franța.

Vasile Duda: „Ioan Pop Prilog este un pictor cu vocaţia monumentalităţii”

Sperând că astfel vă vom stârni și mai mult curiozitatea, vă prezentăm cuvintele spuse despre sătmăreanul Ioan Pop Prilog de către criticul de artă Vasile Duda:
„Ioan Pop Prilog este un pictor cu vocaţia monumentalităţii, pânzele sale revendică spaţii largi şi desfăşurări care depăşesc proporţia umană. Plajele întinse ale culorilor luminoase şi dinamica structurilor compoziţionale generează efecte spaţiale caracteristice exploziei şi imploziei spaţiului. Descoperim o plutire, o suspendare a maselor în contrast cu haloul cromatic al luminii. Dinamica turbionară a structurilor abstracte imprimă spaţiului plastic o dinamică în plină desfăşurarea spre un maxim cu tendinţe centripete sau centrifuge. Atunci când abstractul se coagulează în forme recognoscibile descoperim crâmpeie din întregul unor aripi. Estetica fragmentului evocă simbolic un univers al îngerilor şi al măiastrelor, iar sentimentul spaţialităţilor infinite se apropie de înţelesurile multiple ale semnificaţiilor religioase”.

Cine este Corneliu Drăgan Târgoviște?

În ceea ce îl privește pe Corneliu Drăgan Târgoviște, renumit acuarelist, membru al Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP din România, precum și al C.A.A.R – Clubul Artiștilor de Acuarelă din România, al National Watercolor Society din San Pedro (California), al Societăţii Internaționale de Acuarelă din Birmingham, vă vom prezenta bine punctatele observații ale criticului de artă Luiza Barcan cu privire la expoziția ce va fi deschisă în Galeria Artex, continuare a unei lungi serii de personale purtând titlul de „SoloShow”:
„Expoziția «SoloShow65», semnată de Corneliu Drăgan-Târgoviște la Galeria Artex, ne prezintă un incontestabil maestru, chiar creator de direcție în arta contemporană a acuarelei, ce se remarcă prin maniera proprie de execuție, caracterizată de finețea și rafinamentul desenului, de transparența și evanescența culorilor, calități obținute prin sensibilitatea sa înnăscută, dar și printr-o îndelungă exersare a acestei tehnici. Colorist echilibrat, cerebral chiar, Corneliu Drăgan-Târgoviște pictează efectiv atmosfera locurilor, îndeosebi a peisajelor urbane pentru care are cel mai profund atașament. Fiecare lucrare a sa pleacă de la un instantaneu care dobândește, prin intervenție artistică, perenitate”.
Gabriela POPESCU