În a treia zi de proteste, Grefierii au dublat miza: nu luptă doar pentru pensii ci și sporurile salariale!


Începute la mijlocul săptămânii din cauza dorinței Guvernului de a elimina pensiile de serviciu din sistem, protestele grefierilor vâlceni au ajuns la o nouă revendicare: înlăturarea plafonării salariilor!

„Constatăm, din nou, lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuţie drepturile salariaţilor din sistemul de Justiţie, măsurile nefiind discutate cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sistem, cu atât mai mult, nu deţinem nicio informaţie referitoare la draftul proiectului de act normativ. Văzând declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a reduce sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenţii în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaţilor din sistemul de Justiţie, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor şi, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 şi 1000 lei, la salariul net. Precizăm faptul că, în prezent, deşi sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.

Mai mult, Guvernul nu face vorbire dacă sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017 care limitează suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%.

În această situaţie, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci şi prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiţie în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică şi spor confidenţialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deşi prin lege sunt recunoscute în procent de 30%), deci, o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 şi 1000 lei. Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare menţin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreţionar şi nu unitar (cum este cazul plăţii orelor suplimentare efectuate, de exemplu), faţă de alte inechităţi salariate nesoluţionate până la momentul de faţă – acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor şi calculul greşit al coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar.

Prin urmare, având în vedere intenţia Executivului de a-şi asuma răspunderea pe acest proiect de lege, luni, 23 decembrie 2019, acordarea acestui „cadou de Crăciun” salariaţilor din sistemul de Justiţie va conduce la blocarea efectivă a activităţii în instanţe şi parchete, nu doar la proteste spontane sau pe perioadă determinate” se arată într-un comunicat oficial.