Fotbaliştii vâlceni au primit încă o săptămână de vacanţă


Duminică, la numai o zi după ce formaţia CS Universitatea Craiova a primit drept de afiliere definitivă din partea Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal, conducerea CS Municipal Râmnicu Vâlcea au decis să trimită jucătorii într-o pauză de şapte zile. Chiar dacă municipalii reluaseră foarte devreme antrenamentele în vederea asigurării pregătirii optime pentru debutul în Liga I, elevii antrenorului Erik Lincar au acum, după decizia FR Fotbal, şanse mult mai mici de a ajunge în Liga I. Iar cum până la startul viitoarei ediţii a ligii secunde mai sunt aproape două luni, perspectiva ratării promovării i-a determinat pe oficialii clubului din Parcul Zăvoi să adopte decizia de prelungi vacanţa jucătorilor. Se vor scuti astfel nişte bani, ce ar urma să fie cheltuiţi inutil în eventualitatea în care Vâlcea chiar nu va face pasul spre primul eşalon. În plus, jucătorii s-ar putea bucura mai mult timp de vacanţă, una binemeritată, după un sezon în care au tras din greu în liga secundă şi au încheiat campionatul Seriei Vest pe locul al treilea.
Revenind la decizia oficialilor din Zăvoi de a acorda jucătorilor o nouă săptămână liberă, trebuie spus că aceştia au considerat că este mai bine să aştepte verdictul Comisiei de Disciplină şi abia apoi să fie reluate antrenamentele, atunci când se va cunoaşte sigur eşalonul în care va evolua CSM începând cu noul sezon. Conform spuselor managerilor Lucian Munteanu şi Bogdan Medrea, şansele ca Vâlcea să ajungă în Liga I ar fi mult mai mari dacă echipa noastră va formula un recurs către Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Elveţia. Este binecunoscută în lumea fotbalului situaţia de anul trecut, când formaţia Rapid Bucureşti a fost înlocuită de Concordia Chiajna, chiar dacă alb-vişinii apucaseră să dispute câteva meciuri în Liga I. Astfel, în această perioadă, pe lângă faptul că aşteaptă decizia finală din partea Comisiei de Disciplină, oficialii clubului din Parcul Zăvoi consultă experţi în domeniul sportiv pentru a stabili cu exactitate dacă merită sau nu să se adreseze celui mai înalt tribunal sportiv din Europa.

Medrea: „Chiar dacă articolul 54 a fost scos din Statut, Craiova tot nu poate promova. Legile nu sunt retroactive”

Deşi au fost luaţi prin surprindere de rezultatul votului de sâmbătă, oficialii CS Municipal nu au de gând să dea înapoi şi consideră că această situaţie nu ar trebui să avantajeze cu nimic gruparea din Craiova. Aşa cum se cunoaşte, vâlcenii invocau articolul 54 din statutul FRF pentru a putea promova în dauna CS Universităţii. Acesta prevedea că, pentru a ajunge în Liga I, o echipă are nevoie de minim trei ani petrecuţi sub afilierea FRF. Ori, cum CS Universitatea Craiova a fost înfiinţată, în vara anului trecut, de către edilul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, era cât se poate de limpede că gruparea din Bănie nu ar fi avut ce să caute în prima ligă. Iar locul promovabil rămas vacant ar fi trebuit acordat următoarei clasate din play-off-ul Seriei Vest a Ligii a II-a, adică CSM. Însă, şi după abrogarea acestui articol, echipa noastră tot mai rămâne cu un as „în mânecă”, anume neretroactivitatea legilor. Asta pentru că, atunci când a început ediţia trecută a ligii secunde de fotbal, articolul 54 era în vigoare. Iar cum legile nu produc efecte în trecut, abrogarea sa nu ar trebui să schimbe ceva în cazul sezonului deja încheiat.
„În urma Adunării Generale, a fost eliminat un articol din Statutul FRF. Este vorba despre acel articol 54 care prevede că este nevoie de trei sezoane pentru ca o echipă să poată promova. Nu vreau să comentez dacă este bine sau nu că a fost scos. Oricum, această modificare a fost făcută în mod democratic, prin vot. Ce vreau eu să punctez este însă un alt aspect. Chiar dacă articolul 54 a fost scos din Statut, Craiova tot nu poate promova. Asta pentru că legile nu sunt retroactive. Deci, degeaba a fost scos acum articolul 54, dacă la începutul sezonului trecut şi pe tot parcursul acestuia el a fost valabil. Regulile se stabilesc înaintea începerii campionatului, nu după terminarea lui. Eu aşa cred că este corect. Acum, nu ne rămâne decât să aşteptăm decizia finală a Comisiei de Disciplină. Desigur, ne vom consulta şi cu mai mulţi specialişti în domeniul juridic. Iar dacă decizia Comisiei va fi nefavorabilă nouă, luăm în calcul posibilitatea de a ne adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv”, ne-a declarat Bogdan Medrea, preşedintele CSM Rm. Vâlcea.