Fotbal, Liga a II-a speranţele renasc în Zăvoi


• victoria de sâmbătă cu Unirea Târlungeni (scor 2-1) a adus echipa râmniceană la trei puncte de play-off

Etapa a XIX-a, din Seria Vest, a ligii secunde de fotbal a venit cu un meci de totul sau nimic pentru jucătorii de la CS Municipal Râmnicu Vâlcea. Sâmbătă, în faţa unui public nu foarte numeros, pe stadionul din Parcul Zăvoi, fotbaliştii pregătiţi de antrenorul Alexandru Pelici erau obligaţi să se impună în faţa braşovenilor de la Unirea Târlungeni pentru a mai putea emite pretenţii la calificarea în play-off-ul întrecerii. Reamintim că accederea între cele mai bune şase echipe ale Seriei Vest reprezintă chiar obiectivul pe care oficialii de la CS Municipal şi l-au propus pentru acest sezon. Din păcate, dacă privim situaţia din clasament, observăm că îndeplinirea lui este condiţionată atât de necesitatea unui punctaj maxim pe care să îl obţină echipa noastră în ultimele meciuri din sezonul regulat, dar şi de un parcurs nu tocmai perfect al Olimpiei Satu Mare, principala contracandidată la calificarea în play-off.

Primul hop, trecut cu brio: Vâlcea a câştigat, Olimpia s-a împiedicat

Aşadar, cu o situaţie mai deloc „roz” în clasament, Vâlcea aflându-se la cinci puncte în urma Olimpiei Satu Mare înaintea etapei a XIX-a, municipalii lui Pelici trebuiau să treacă sâmbătă de braşovenii de la Unirea Târlungeni. Confruntarea cu aceştia nu a fost tocmai simplă, ardelenii fiind cei care au deschis scorul. Se întâmpla în minutul 15, atunci când vârful Brujan a trimis „sec” balonul cu capul, de la limita careului mic, direct în plasa porţii râmnicene, apărate de Popescu. Municipalii au acuzat şocul primirii golului, echipei nostre tăindu-se şi aşa puţinul elan pe care îl arătase pe parcursul primului sfert de oră. Mai mult, după nici zece minute trecute de la deschiderea scorului, oaspeţii puteau da din nou lovitura. Atunci, în urma unui contraatac purtat în mare viteză, dar şi în superioritate numerică, braşovenii s-au apropiat periculos de buturile lui Popescu, însă intervenţia oportună a fundaşului Pârvulescu a salvat situaţia. Abia la finalul primei reprize Vâlcea a mai arătat ceva concludent în ofensivă, când Neagoe a trimis de puţin balonul pe lângă poarta braşoveană, în urma unei lovituri libere.
După revenirea de la vestiare, municipalii au arătat mai mult „nerv” pe teren, iar jucători precum Geantă, Pârvulescu sau acelaşi Nea­goe au avut câteva şanse importante de a restabili egalitatea. Iar dacă atacanţii echi­pei noastre nu „s-au văzut” mai deloc până în preaj­ma minutului 70, un fundaş a ieşit în cele din urmă la rampă şi a restabilit egali­ta­tea. Este vorba despre „Miţă” Deaco­nescu, care a punctat spectaculos, cu capul, în minu­tul 71.
Euforia marcării golului le-a dat aripi elevilor lui Alexandru Pelici, apetitul acestora pentru gol deschizându-se în ultimul sfert de oră al întâlnirii. Nici nu venise minutul 80, când Bogdan Geantă a demonstrat că nu a fost trimis degeaba în avanposturi, tânărul fotbalist înscriind golul de trei puncte. Totul s-a petrecut în minutul 77, în urma unei centrări excelente reuşită de autorul primului gol, iar balonul a ajuns la Bogdan Geantă. Poziţionat foarte bine în interiorul careului advers, acesta a reluat cu capul, mingea poposind în plasa porţii braşovenilor. Văzându-se cu „sacii în căruţă”, municipalii au slăbit ritmul în ultimele zece minute ale întâlnirii, limitându-se la o apărare organizată în propria jumătate de teren şi la încercări viclene de pornire pe contraatac. Strategia lor s-a dovedit una câş­tigătoare, chiar dacă Unirea Târlungeni putea restabili egalitatea în ultimele minute ale tim­pului regulamentar. Totuşi, tabela de marcaj a rămas neschimbată, iar Vâlcea a obţinut o victorie foarte preţioasă, scor final 2-1.
Mai mult, pe lângă cele trei puncte câştigate cu Unirea Târlungeni, tot sâmbătă, CS Municipal a primit o „mână de ajutor” de la rivala Olimpia Satu Mare. Deşi putea închide practic lupta pentru calificarea în play-off în eventualitatea unei victorii obţinute în etapa a XIX-a, gruparea sătmăreană s-a împiedicat pe terenul orădenilor de la FC Bihor. Jocul din vestul ţării nu a fost mai deloc spectaculos, cele două combatante remizând „alb”, scor 0-0.

Caseta tehnică

CS Municipal Râmnicu Vâlcea: Popescu – Deaconescu, Pârvulescu, Stoica (C), Ionescu – Neagoe, Firţulescu, Iordache – Geantă, Staicu şi Codin. Antrenor: Alexandru Pelici
Unirea Târlungeni: Niczuly – Vlăs­ceanu, Istrofor, Forika, Iaru – Neculai, Dâlbea (C), Marin, Cristea – Brujan şi Chirciu.
Arbitri: Eduard Ioniţă (Constanţa) – principal, Călin Cimponeriu (Lugoj) şi Cristian Drăguţ (Timişoara) – asistenţi.

Rezultatele etapei a XIX-a

CSM Rm. Vâlcea – Unirea Târlungeni 2-1
Deaconescu ’71, Geantă ’77 / Brujan ’15
CS Mioveni – FC Caransebeş 0-0
Metalul Reşiţa – FC Olt Slatina 3-2
Enescu ’13, Szij ’80, Feher ’90 / Fâşie ’19, Verdeş ’76
FC Bihor Oradea – Olimpia S. Mare 0-0
ACS Poli Timişoara – Fortuna P. Câmpina 3-0*
*rezultat decis la „masa verde”
Şoimii Pâncota a stat

Programul etapei a XX-a (intermediară)

Miercuri, 18 martie, ora 15.00
FC Caransebeş – CSM Râmnicu Vâlcea
Olimpia Satu Mare – ACS Poli Timişoara
FC Olt Slatina – FC Bihor Oradea
Unirea Târlungeni – Metalul Reşiţa
Fortuna P. Câmpina – Şoimii Pâncota 0-3**
CS Mioveni va sta
** echipa Fortuna Poiana Câmpina s-a retras din competiţie şi va pierde toate meciurile din retur cu 3-0
Clasament: ACS Poli Timişoara 37p, Metalul Reşiţa 35p, FC Olt Slatina 27p, Unirea Târlungeni 26p, CS Mioveni 26p, Olimpia Satu Mare 24p, CSM Râmnicu Vâlcea 21p, FC Bihor Oradea 16p, FC Caransebeş 14p şi Şoimii Pâncota 12p.