Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

16 septembrie 2021

Florian Ioniţă, şeful SPR Vâlcea: „Suntem zilnic în stradă pentru prevenirea accidentelor”


ionita_florian• poliţiştii folosesc atât cele 16 aparate radar din dotare pentru combaterea excesului de viteză, cât și aparatele etilotest pentru depistarea conducătorilor auto care se află la volan sub influența băuturilor alcoolice

Analiza efectuată de specialişti asupra dinamicii accidentelor grave de circulație relevă creșterea riscului rutier. În acest sens, în județul Vâlcea, în perioada 1 ianuarie – 21 noiembrie 2012, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent,  s-au produs  201 accidente grave (+10), accidente care au avut ca și urmări decesul a 42 persoane (+2), rănirea gravă a 196 (+10) persoane și rănirea ușoară a  83 (+4). Principalele cauze generatoare sunt viteza neadaptată la condițiile de drum – 35 accidente, abateri bicicliști – 30 accidente, traversare neregulamentară pietoni – 23 accidente, neacordare prioritate pietoni – 17 accidente, conducere sub influența băuturilor alcoolice – 15 accidente.

Un procent de 60% din totalul acciden­te­lor rutiere grave s-a înregistrat pe fondul celor cinci cauze  generatoare de accidente menționate mai sus.  Din punct de vedere al mediului de producere, analiza a relevat că un procent de 53% din accidente au avut loc în mediul rural și un procent de 40% din accidente în mediul urban, iar 7 % din accidente s-au produs în afara locali­tăților).

În acest context, în această perioadă se desfășoară un „Plan de acțiune pentru reducerea riscului rutier”. „Acțiunile se deru­lează prin angrenarea efectivelor cons­tituite din polițiști rutieri din cadrul Ser­vi­ciului Rutier Vâlcea, dar şi din cadrul struc­turilor de ordine publică, urmând a fi utili­zate toate echipamentele de supra­ve­ghe­re a traficului rutier și de măsurare a vite­zei de deplasare  a autovehiculelor afla­t­e în dotare. Scopul activităților desfășurate este acela de reducere a numărului de acci­dente rutiere și a consecințelor aces­tora, produse ca urmare a încălcării nor­me­lor rutiere, dar și conștientizarea opiniei pu­blice asupra dinamicii și consecințelor acci­dentelor rutiere. Polițiștii rutieri acționează zilnic, într-un număr de aproximativ 45 la nivelul întregului județ, folosindu-se atât de cele 16 aparate radar din dotare pentru com­baterea excesului de viteză, cât și de aparatele etilotest pentru depistarea con­du­cătorilor auto care se află la volan sub in­fluența băuturilor alcoolice. De asemenea, se acționează pentru prevenirea și com­ba­terea accidentelor rutiere produse pe fon­dul neacordării de prioritate pietonilor care se angajează regulamentar în traversarea străzii, dar și pe linia indisciplinei pieto­ni­lor”, declară Florian Ioniţă, şeful SPR Vâl­cea. În vederea prevenirii accidentelor ru­tie­re, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier re­c­omandă conducătorilor auto: să res­pec­te restricţiile de viteză care sunt stabilite prin indicatoarele rutiere; să adapteze per­ma­nent viteza la condiţiile de drum (curbe, rampe, pante), de trafic sau la condiţiile me­teo; să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculul din față pentru a pu­tea opri în condiții de siguranță și a evita un accident; să reducă viteza în abordarea cur­belor fără vizibilitate pentru a nu fi ne­voiţi “să taie curba” şi să pătrundă pe con­tra­sens.

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized