Feriți-vă de noroc! El vine de la Diavol


Am citit comentariile cititorilor la știrile postate de colegii mei din AMPress. Nu m-a surprins foarte tare numărul uriaș de accesări, like-uri și comentarii la o știre legată de rugăciunea pe care ar trebui s-o rostești și s-o adresezi Cuvioasei Parascheva.
Moaștele Sfintei sunt la Catedrala Mitroplitană din Iași. Am scris și eu ceva pe acest subiect și, dintre comentarii, am reținut ceva care m-a pus pe gânduri. Moaștele sunt acolo tot timpul anului. Ele nu-s nici mai luminate de credință și nici mai tămăduitoare în ziua de azi față de ziua de acum o lună să zicem. De ce nu merg credincioșii la moaște decât atunci când biserica decide să le scoată pe străzi? De ce doar acum și nu în altă zi? Dumnezeului din cer te închini, când crezi cu adevărat, mereu. Observația vine de la un cititor sau cititoare. În fond, prin oasele celei care s-a dăruit cu totul lui, pelerinii tot la Dumnezeu vor să acceadă. La bunăvoința și iertarea lui. Mă rog, credința, ca multe altele, își are enigmele și întortochelile ei.
Astăzi (n.red. miercuri) citesc o serie de observații făcute la știrea postată de unul din colegii mei legată de rugăciune. Să ne rugăm pentru noroc și sănătate sau ceva de acest gen. Ei bine, norocul stârnește o adevărată revoltă în unii cititori. Cum să te rogi pentru noroc? Norocul vine de la Diavol! Altcineva spune că niciodată în Sfânta Scriptură nu-i pomenit norocul. Cineva a comis, carevasăzică, o blasfemie. Cer scuze credincioșilor ofensați ca șef al redacției. N-am știut nici eu că norocul vine de la dracu. Poate de aceea vine atât de rar, dracii ținându-l pentru ei și apropiații lor. Mă gândesc, de pildă, ce noroc a dat peste niște nulități din politică ajunse să patroneze banii și averea în întregime a unei țări. De la Sarsailă le vine! Ce noroc a dat peste unul de meserie chelner, ultimul din clasă ca performanțe școlare, bun de gură azi, care-i toată ziua în televizor ca guru al nației. A fost și parlamentar și țintește și mai sus. Noroc chior. Au dreptate cititorii revoltați.
Biata mama, Dumnezeu s-o ierte, avea o urare, „Noroc și fericire!”. N-a știut nici ea și nu mi-a transmis nici mie ideea că norocul e ceva spurcat. Deci Stăpânului din Cer putem să-i cerem prin rugăciune, directă sau adresată sfinților lui, Sfântei Parascheva de pildă, bunăvoință, sănătate, milă, ocrotire pentru cei dragi și altele. Nu noroc. Feriți-vă de noroc! Oricum el nu dă peste oricine. Cu atât mai puțin pentru cei care, cu speranță în suflet, înfruntă frigul și ploaia spre a atinge moaștele  aducătoare de bine. Norocul, înființat de dracu, nu trebuie invocat, că supărăm Sfânta Scriptură care l-a omis. Nefiind pomenit acolo a fost confiscat de forțele răului și atribuit doar celor ce se țin de mână cu ele.
Da, azi (n.red. miercuri) am învățat ceva de la cititorii noștri și nu-i prima oară când ei știu mai multe și mai utile decât ziaristul care fură din mers o informație și o dă mai departe.