Extracția petrolului a adus salarii mai mari angajaților!


În luna mai 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2226 lei, cu 3,2% mai mic decât în luna aprilie 2013. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1611 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 50 lei (3,0%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4067 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (863 lei).
 

Mai puțini bani în intermedierile financiare

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sărbătorile de Paşte ori de fidelitate), drepturi în natură, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net se datorează şi nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte). Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 25,6% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), respectiv 22,6% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 10,0% şi 14,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii ; între 7,0% şi 10,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 5,0% şi 7,0% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Salarii mai mari în transporturi!

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale şi a sumelor din profitul net, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte). Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei; între 2,5% şi 3,5% în transporturi terestre şi transporturi prin conducte, transporturi pe apă, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice. În sectorul bugetar, s-au înregistrat uşoare fluctuaţii ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (-0,4%) şi sănătate şi asistenţă socială (+0,1%). În învăţământ s-a înregistrat o creştere a câştigului salarial mediu net (+2,7%) ca urmare a plăţii cu ora a personalului didactic ori a acordării de sume din alte fonduri în unele unităţi din învăţământul superior.

Câștig salarial mai mare ca anul trecut!

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 100,0%. În judeţul Vâlcea, la nivelul lunii  mai   2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1851,  mai mic cu 4 lei  (-0,2%), faţă de luna aprilie  2013 şi mai mare cu 118 lei (+6,8%) faţă de mai   2012.

La aceeaşi dată, câştigul salarial mediu net a fost de 1342 lei, mai mic  cu 5lei (-0,4%) faţă de luna aprilie 2013 şi mai mare  cu 81 lei (+6,4 %) faţă de luna mai  2012. Datele ne-au fost furnizate de șeful Statisticii vâlcene, Sorin Statie.