E oficial!: s-a revizuit schimbarea Poliţiei Rurale


muntean_lucian• la nici un an după marea reformă a poliţiştilor de ţară, creşterea infracţiunilor şi pericolul scăpării de sub control a situaţiei au condus la îngroparea comasării secţiilor de la ţară şi revenirea cu 180 de grade a politicii ministeriale • poliţia nici nu ştie toate drogurile care se vând printre elevii vâlceni, recunoaşte Lucian Muntean

Misiune cel puţin neplăcută pentru chestorul Lucian Muntean, şeful Poliţiei vâlcene, care, ieri, a trebuit să explice în faţa presei motivele eşecului răsunător al marii reforme din mediul rural. Vizibil încurcat de situaţie şi lipsit de argumente cu adevărat plauzibile, bihoreanul din fruntea IPJ-ului a admis că explozia infracţiunilor din mediul rural reprezintă una dintre cauzele majore ale acestui istoric pas înapoi făcut de Ministerul de Interne în cadrul nesfârşitului proces de reformă.

Printre termeni vagi, ca „eficien­tizare„, „ajustare” sau „redistribuire”, chestorul Muntean a recunoscut că Poliţia a avut, are şi va avea, mereu, probleme de efectiv iar că, pentru cele 72 de şefii de post de la ţară, concursul se va desfăşura la finele lunii. Printre ţintele acestei „contrare­forme” a enumerat o mai bună relaţie cu comunitatea, o mai bună cunoaş­terea a acesteia şi, mai presus de orice, o diminuare a ratei criminalităţii din spaţiul rural. În fapt, dintre puţinele date oferite mass – mediei, Muntean a subliniat şi creşterea infracţiunilor de ameninţare şi lovire de pe raza judeţului.

În ceea ce priveşte debutul anului şcolar, chestorul a evidenţiat faptul că numai 60% din şcolile vâlcene sunt puse la punct în ceea ce priveşte  asigurarea siguranţei la un nivel decent a elevilor prin sisteme de pază umană sau electronică. Peste 125 de infracţiuni s-au consemnat în şcolile vâlcene, numai în ultimii doi ani, iar tendinţa acestor evenimente este de a se concentra spre interiorul unităţilor de învăţământ.

Cât priveşte problema tot mai delicată a consumului de droguri în şcolile din Vâlcea, chestorul Lucian Muntean a avut o abordare perso­nală. În prima instanţă, a admis că nu are o situaţie exactă a ultimilor ani  şi că este o problemă a celor de la Crimă Organizată, pentru ca mai apoi să spună că Poliţia abia ţine pasul cu varietatea de substanţe şi combinaţii chimice pe care dealerii le aruncă pe piaţă. În practică, şeful Poliţiei a recunoscut că instituţia este, de multe ori, depăşită şi chiar surprinsă de „oferta” pieţei vâlcene, având încă de parcurs paşi importanţi până la înregistrarea şi depistarea drogurilor care se comercializează prin şcoli în acest moment.