DJST Vâlcea, premiată la Gala Tineretului din România


Gala Tineretului din România este un eveniment care își propune să recunoască meritele celor implicați în proiecte și inițiative cu și despre tineri din România. În cadrul evenimentului inițiat și organizat de Ministerul Tineretului și Sportului, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea a obținut două premii în cele zece secțiuni de premiere.
Astfel, pentru „Cel mai bun proiect de tineret derulat de către un Centru de tineret”, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea a obținut punctaj bun cu proiectul „Speak up”. Aceasta a fost o inițiativa a unor tineri, voluntari ai Centrului de Tineret Râmnicu Vâlcea, care au identificat că atât ei, cât și colegii lor au nevoie de cursuri care să le îmbunătățească abilitățile și competențele de comunicare. Activitatea principală a constat într-un curs de public speaking timp de trei zile pentru 20 de tineri. Cursurile, oferite voluntar de trainerii ARDOR OLTENIA, s-au desfășurat în weekend-uri și au cuprins șase sesiuni. Prin intermediul metodelor folosite, jocuri de cunoaștere și intercunoaștere, jocuri de energizare, brainstorming-ul, prezentarea interactivă, jocul de rol, dezbaterea, analiza și autoanaliza, tinerii și-au dezvoltat abilități, competențe și atitudini în arta comunicării.
Și la secțiunea „Cel mai bun proiect de tineret derulat de către DJST”, direcția locală a urcat în fruntea clasamentului cu proiectul intitulat „Explorăm misterele naturii”, desfășurat în vara anului 2021. Ideea proiectului a pornit de la realitatea care arată că tinerii petrec din ce în ce mai puțin timp în natură, statisticile arătând că aceștia sunt tot mai sedentari și afectați de efectele negative ale folosirii device-urilor. Proiectul a militat pentru a se „reîmprieteni” cu natura, pentru mișcare, pentru inițiere în tehnici de supraviețuire și relaționare cu alți tineri ca o alternativă la consumul excesiv de internet. La cele cinci ateliere au participat 50 de tineri din Vâlcea. Atelierele au fost facilitate de voluntari de la Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Mircea Cel Bătrân. Tinerii au învățat legile muntelui și au deprins abilități practice necesare pentru a se descurca în natură, și-au însușit un concept de viață bazat pe mișcare în aer liber.
„Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vâlcea mulțumește organizatorilor și juriului care au oferit aceste distincții compartimentului tineret, cu promisiunea că, în anul 2022, vom continua proiectele benefice pentru tinerii din județul nostru. Dorim ca, pe această cale, să urăm colaboratorilor și tinerilor din județul Vâlcea un An Nou plin de satisfacții și realizări, asigurându-i că în compartimentul de Tineret vor avea un partener deschis și ambițios în derularea proiectelor cu și pentru tineri”, ne-au transmis reprezentanții Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vâlcea.
Material realizat cu sprijinul Compartimentului de presă al DJST Vâlcea