Iarna se apropie. Nu uitați sfaturile polițiștilor!


Prin intermediul unui material de presă, angajații Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au emis mai multe recomandări pentru buna desfășurare a circulației rutiere, pe timpul iernii. Având în vedere condițiile meteorologice prognozate pentru perioada următoare, poliția recomandă șoferilor să manifeste prudență sporită la volan, să adapteze viteza la condițiile meteorologice și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
„În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile! Pentru a putea opri în condiții de siguranță atunci când autovehiculul care circulă în față frânează brusc, trebuie mărită distanța în mers. Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În condiţiile unui trafic aglomerat, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule! În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă”, au anunțat polițiștii vâlceni.

Sfaturi și pentru pietoni

„În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale. Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi. Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. Nu în ultimul rând, informați-vă cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasați!”, au mai transmis oamenii legii.
Material realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea