Descentralizarea, pusă la cale de Consiliul Lărgit al PSD-ului


• discuțiile vor avea loc vineri și sâmbătă la Sala Palatului • peste 4.500 de delegați vor fi prezenți la reuniune
 

Sâmbătă, la Sala Palatului din București se vor reuni 4.500 de delegați ai Consi­liului Lărgit al PSD, ocazie cu care liderii partidului vor prezenta obiectivele politice  și strategice pe 2014. Reuniunea Consiliului Național va fi precedată, vineri, de o reu­niune a aleșilor locali PSD, unde se va discuta cu prioritate proiectul legii descen­tralizate. Tot vineri, vor fi organizate 15 sau 20 de paneluri pe domenii de activitate diferite la care vor participa membrii Consiliului Național. În cadrul atelierelor de lucru organizate înainte de Consiliul Național de sâmbătă, unde se vor purta discuții despre regionalizare și reformă administrativă vor vorbi: Olguța Vasilescu, Marian Oprișan, Gheorghe Nechita, despre statutul social responsabil –  muncă și relația cu sindicatele va vorbi Marian Vanghelie, despre relansarea economică va vorbi Constantin Niță, despre politica externă va ține discurs Titus Corlățean, afaceri europene – Corina Crețu, tineret – Mihai Sturzu, familie – Gabriela Firea, educație – Ecaterina Andro­nescu, societate informațională – Dan Nica, sănătate – Nicolae Bănicioiu și mediu – Rovana Plumb.

Legat de funcționalitatea atelierelor de lucru, printr-o hotărârea recentă privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorităților Teritoriale de Sănătate Publică s-a hotărât: să fie transferate către Consiliile Județene toate Direcțiile de Sănătate Publică, care se vor numi Oficii Județene de Sănătate Publică. „Este o măsură, până la un punct, având în vedere programul de descentralizare a Guvernului. Am subliniat până la un punct, deoarece, Ministerul Sănătății încearcă să lase Oficiile Județene de Resort fără câteva din serviciile de bază, care au existat în activitatea fostelor direcții județene. Este vorba de servicii epidemiologice, laboratoare, fără de care nu se pot efectua vaccinările programate anual,  serviciul de autorizări, precum și serviciul de igienă a mediului, în sarcina căruia s-a aflat alimentația publică, determinări ale stări de sănătate în localități etc.”, a spus președintele CJ, Ion Cîlea.

Ni s-a explicat că în lipsa acestor servicii, practic, viitoarele oficii județene de sănătate publică vor rămâne fără obiectul muncii. „Ori nu credem că cineva dorește ca respectivele oficii să devină niște simple instituții decorative”, a mai precizat președintele județului Vâlcea, în legătură cu descentralizare în structura sănătății.