Cu ele atacăm Euro!


• selecţionerul Gheorghe Tadici a definitivat lotul de jucătoare pentru Campionatul European de handbal feminin din luna decembrie • Oltchimul va avea, din nou, cele mai multe jucătoare convocate la echipa naţională

Repartizată în Grupa D a Cam­pio­natului European, organizat în perioada 4-16 decembrie în Serbia, selecţionata României va avea de înfruntat nume mari ale hand­balului feminin continental. Pe lângă meciul cu Rusia, o formaţie care nu mai are nevoie de nicio pre­zen­tare, esticele fiind multiple cam­pi­oa­ne olimpice şi mondiale, tricolorele vor mai întâlni şi repre­zen­tantele unei micuţe naţiuni europene ce se anunţă deja o mare for­ţă pe mapamond. Cu două jucă­toare care evoluează pentru Oltchim (Kata­rina Bulatovic şi Marija Jova­novic), Gheorghe Tadici cunoaşte foarte bine potenţialul reprezentativei Muntene­gru­lui, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din această vară. În lupta pentru primele trei poziţii ale Grupei D (cele care asigură calificarea în cele două grupe principale, formate din câte şase echipe), România va mai avea de luptat şi cu Islanda. Chiar dacă pornesc cu ultima şansă pentru calificarea în grupele principale, nordicele sunt recunoscute pentru unitatea de grup şi forţa fizică, fiind capabile să producă surprize în Grupa D, aşa cum s-a întâmplat şi la Olimpiada londoneză, când au ajuns până în optimile întrecerii.

Zilele trecute, tehnicianul echipei naţionale a României a făcut cunos­cute numele celor optsprezece jucă­toare convocate în lotul care va face deplasarea în Serbia. Ca şi în alţi ani, campioana României este cea pe baza căreia se construieşte echipa naţională, CS Oltchim având cele mai multe jucătoare convocate la prima reprezentativă. Cele opt chimiste se­lec­ţionate sunt: Paula Ungureanu (port­ar), Iulia Curea (extremă stân­ga), Adriana Nechita (extremă dreap­ta), Ionela Stanca şi Oana Manea (pi­voţi), Cristina Neagu şi Adina Meiroşu (inter stânga) şi Aurelia Brădeanu (coor­­donator de joc). În plus, pe lângă cele opt handbaliste care evo­lu­ează în acest moment pentru Olt­chim, la echipa naţională au mai fost convocate şi sportive care se află sub contract cu gruparea râmniceană, dar care sunt împrumutate la alte formaţii, aşa cum este cazul Elizei Buceschi (HCM Baia Mare) sau al Danielei Bă­beanu (SCM Craiova). De asemenea, Gheorghe Tadici a mai convocat alte şase handbaliste care au trecut de-a lungul carierei pe la CS Oltchim: Ta­lida Tolnai şi Mihaela Smedescu (portari), Melinda Geiger, Patricia Vizitiu, Clara Vădineanu şi Adriana Ţăcălie (linia de nouă metri).

Programul naţionalei la Euro 2012

Echipa de handbal fe­mi­nin va debuta în întrecerea conti­nen­tală din Serbia în chiar prima zi a turneului, mai exact în data de 4 de­cembrie. Tricolorele vor evolua atunci în moderna sală a sporturilor „Mille­nium Center” din Vârşeţ, în compania Rusiei. În cel de-al doilea joc, progra­mat în ziua imediat următoare (mier­curi, 5 decembrie), elevele lui Gheor­ghe Tadici vor evolua în compania Islandei. România va susţine ultimul joc din faza grupelor în data de 7 decembrie, atunci când în faţa tricolorelor vor „ieşi” războinicele din Muntenegru.