COVID-ul schimbă regulile fotbalului: cinci modificări permise și în Cupa României


Având în vedere modificarea temporară a Legilor Jocului aprobată de IFAB la propunerea Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal (FRF), întrunit în data de 27 mai, a decis ca până la finalul sezonului 2019/2020, echipele participante în Cupa României să poată efectua cinci înlocuiri pe toată durata desfășurării jocului. Măsura este similară celei adoptate pentru ultimele meciuri care se vor disputa în campionatele superioare naționale de fotbal (în speță Liga 1 și Liga a 2).
Pentru a nu fi afectată cursivitatea jocului, înlocuirile vor fi realizate în cel mult trei momente de întrerupere a partidei. În plus, cluburile participante în competiție pot să înscrie în raportul arbitrului un număr maxim de 20 de jucători, cu obligația ca opt dintre aceștia să fie jucători formați la nivel național. Aceleași reguli se vor aplica și la barajul de menținere/promovare în Liga 1.
Cum se cunoaște, o decizie similară a fost adoptată și pentru competițiile Liga 1 și Liga 2 în Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal întrunit în data de 21 mai 2020. Ulterior, această hotărâre a fost validată (pe 27 mai 2020 mai exact) în Comitetul Executiv al FRF.
Regula celor cinci schimbări permise pe durata unui joc a fost testată în cadrul calificărilor pentru viitoarea ediție a Campionatului European U21, calificări care au debutat în toamna anului trecut.

 

Jucătorii scapă de cartonașele galbene, dar nu și de cele roșii!

 

De asemenea, pentru Liga 2, cartonașele galbene primite până acum în acest sezon vor fi anulate. În situația jucătorilor care au acumulat până la momentul suspendării competițiilor patru, șapte, nouă sau mai multe cartonașe galbene, aceștia vor avea drept de joc în prima etapă din play-off, dar sancțiunea financiară nu se va anula. Tot referitor la suspendările survenite în urma cartonașelor roșii, acestea nu se vor ridica.
În plus, în play-off-ul Ligii 2, jucătorii vor fi suspendați la fiecare două cartonașe galbene încasate.
Sursă foto și text: Federația Română de Fotbal