Confuzii și „ceață” la ședința privind școlile fără avize de funcționare


  • lista emisă de directorii școlilor „nu dădeau” cu situația prezentată de aleșii locali
  • n-am aflat nici acum câte școli/grădinițe n-au apă curentă și câte au toalete în curte

Marți la orele prânzului, prefectul Florian Marin a convocat o ședință cu aleșii locali din localitățile unde încă mai sunt școli și grădinițe care nu au autorizații de la Sanepid, dar și cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea. Din cele 15 localități unde există unități școlare fără avize, au lipsit reprezentanții din Roșiile, Tetoiu și Vaideeni, iar din partea Inspectoratului Școlar adjunctul, Vetuța Ciocan (n.r. am înțeles că așa ar fi dorit reprezentantul Guvernului în teritoriu, după o colaborare directă cu inspectorul adjunct în verificarea unităților școlare). Concluziile trase nu sunt din cele mai optimiste: nu exista, cel puțin la ședința de ieri, o cifră exactă a unităților școlare, fără apă potabilă, cu grupuri sanitare în exteriorul clădirii, ci datele erau doar defalcate pe unități (n.r. oare cum s-ar fi răspuns, ne punem noi întrebarea, dacă ar fi dorit o situație exactă cineva din Guvern, de la Ministerul Educației ?), situația transmisă de către directorii școlilor către Instituția Prefectului și situația prezentată de edili erau total diferite, unele școli ieșind practic de pe „lista neagră”, iar despre programul „Cornul și laptele”, nimic. Probabil în ședința de astăzi, de la Consiliul Județean Vâlcea, se va ști mai multe.
În localitatea Păușești-Măglași, din datele prezentate de primarul Alexandru Dediu, Școala din Valea Cheii se află-n reabilitare și modernizare, iar pe parcursul lucrărilor elevii învață la Școala din centrul localității, lucru ce s-a petrecut, de altfel, și-n primăvară, până să se ia vacanța. Lucrările se derulează pe PNDL2, iar stadiul investiției este de 50%. Se vor face toalete în interiorul clădirii, se reabilitează exteriorul și interiorul, toate acestea pentru cei 50 de copii care frecventează școala.
În localitatea păstorită de primarul Florin Ionescu, era trecută pe listă Școala Gimnazială Urși care, conform declarației primarului, nu avea ce căuta pe foaie, unitatea fiind reabilitată total de ceva timp. În schimb, trebuie rezolvată situația sălii de sport, care funcționează temporar, adică doar în sezonul rece și a clădirii unde a activat odată o școală și unde se mai află doar laboratorul de informatică care va fi mutat în noua școală cât de curând.
În localitățile Pesceana și Oteșani există proiecte de reabilitare a unităților școlare, respectiv de introducere a fosei septice, a apei curente, după care vor fi solicitate și autorizațiile.

Tomșani, lipsă de colaborare director școală – primar

Edilul comunei Tomșani, Dumitru Pearcu, a ținut să precizeze că-n localitatea pe care o păstorește nu există colaborare cu directorul școlii, cel care, conform propriilor declarații, „nu ține cont de nicio hotărâre a CL”. Referitor la afirmațiile edilului, prefectul Florian Marin a ținut să precizeze: „Înclin să dau dreptate primarului. Am tot modificat situația cu școlile; e nedrept. Aștept și punctele de vedere ale directorilor de școli”.
Și-n cazul localităților precum Mădulari, Frâncești, Racovița, Făurești, Bălcești, Bujoreni, Sinești, la școli și grădinițe există proiecte, unele în stadiul licitațiilor, altele chiar în desfășurare. Abia după încheierea licitațiilor, respectiv a lucrărilor vor putea fi obținute autorizațiile de funcționare. Poate mâine se mai lămuresc lucrurile…Sperăm!