CONCURSUL JUDEȚEAN „VÂLCEA – COLȚ DE RAI”


Vineri, 15 ianuarie 2016, orele 10.00-12.00, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, s-a desfășurat festivitatea de premiere a elevilor participanţi la Concursul Județean „Vâlcea – colț de rai”, ediţia a IV-a, 2015 (proză/eseu, poezie, desen / pictură și creații video). Eveni­men­tul este organizat anual de că­tre Cercul de la Râmnic „România – Grădina Maicii Domnului” în parteneriat cu Biblioteca Județeană, prin biblio­te­cile locale subordonate, în cola­bo­rare cu școlile gimnaziale co­mu­nale, orășenești și municipale de pe teritoriul județului Vâlcea.
La această ediție, din cele 89 de localități vâlcene s-au calificat bibliotecile publice din 22 de localităţi și au fost premiaţi cei mai talentaţi şi silitori elevi înscrişi în competiţie, precum şi bibliotecarii implicaţi voluntar în proiect.
Cercul Școlar Județean „Cultul Eroilor” al Filialei Județene „Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a decernat diploma de excelență unui număr de trei elevi premiați: Elena Ştefania Adriana Mihai, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Țepeşti, comuna Tetoiu, județul Vâlcea, pentru participarea la Concursul Județean „Vâlcea – colț de rai”, ediția a IV-a, 2015 și obținerea premiului I la Secțiunea Desen/Pictură; Cosmin Tănase, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Udreşti, comuna Dănicei, județul Vâlcea, pentru participarea la Concursul Județean „Vâlcea – colț de rai”, ediția a IV-a, 2015 și obținerea premiului al II-lea la Secțiunea Proză; Alin Constantin Stoican, clasa a IV-a, Școala Gimnazială Ferigile, comuna Costești, județul Vâlcea, pentru participarea la Concursul Județean „Vâlcea – colț de rai”, ediția a IV-a, 2015 și obținerea premiului al III-lea la Secțiunea Proză.
De asemenea, pe lângă diploma de excelență, cei trei elevi premiați au primit volumele: Posada – 685. Ţara Loviștei. Studii de geografie, toponimie, istorie şi etnografie, Craiova, Editura Universitaria, 2015, coordonatori: Dinică Ciobotea, Eugen Petrescu și Radu Ștefan Vergatti (cu o prefață de acad. Radu Ștefan Vergatti) și Posada – 685. Războiul din 1330 dintre Carol Robert de Anjou și Basarab Vodă. Culegere de studii, Craiova, Editura Universitaria, 2015, coordonatori: Dinică Ciobotea, Eugen Petrescu și Radu Ștefan Vergatti (cu o prefață de acad. Dinu C. Giurescu și o postfață de acad. Nicolae Edroiu), ambele publicate sub egida Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiai Române și a Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Concursul Județean „Vâlcea – colț de rai” a luat ființă în Țara Loviștei, fundamentul fiind Bătălia de la Posada din 9-12 noiembrie 1330. Iată pe scurt principalele repere:
În toamna anului 1330, Carol Robert de Anjou – regele Ungariei, a pornit război împotriva nesupusului voievod Basarab I al Valahiei, aflat la acel moment sub suzeranitatea coroanei maghiare. Războiul acesta, considerat cel mai sângeros conflict armat din istoria Europei secolului al XIV-lea, a cuprins trei bătălii distincte: la Cetatea Severinului, care a fost cucerită, la Cetatea Domnească de la Curtea de Argeș și în defileul Băiașului, la Pripoarele Perișanilor (județul Vâlcea). Această ultimă bătălie, purtată în zilele de 9-12 noiembrie 1330, s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a valahilor, puternica și vestita armată maghiară aflată în slujba apusului catolic fiind decimată. Atunci s-a scris istoria de început a primului stat liber al valahilor – românilor, Valahia sau Țara Românească, nucleul întregii românități, stat ce se va consolida ulterior sub urmașii lui Basarab Vodă și va juca un rol important în istoria Europei de-a lungul timpului.
Peste secole, în noiembrie 2001, un grup de bibliotecari și oameni de cultură ai Vâlcii, la inițiativa bibliotecarului Marin Bulugea de la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, s-au deplasat la Perișani pentru a cinsti marea victorie a valahilor de la 1330. De atunci, an de an, în luna noiembrie, măreața victorie este cinstită de către un număr tot mai mare de vâlceni dar și de participanți din alte județe ale țării. Astfel, de la simplele întâlniri din anii de început, în anii de pe urmă s-au organizat o serie de evenimente cu caracter militar, religios, istoric, cultural și sportiv, în amintirea celui mai important moment din istoria noastră națională: bătălia și victoria lui Basarab Vodă de la Pripoarele Perișanilor, simbol al tuturor bătăliilor și războaielor din istoria românilor, eveniment ce ar trebui sărbătorit precum Ziua Națională a României, cu participare până la cel mai înalt nivel al statului român.
Așa s-a născut Concursul „Țara Loviștei – colț de rai”, al cărui fondator este scriitorul loviștean Mihai Sporiș, liderul Grupului de la Râmnic „România – Grădina Maicii Domnului”, organizat la început în localitățile loviștene (Câineni, Boișoara, Brezoi, Malaia, Perișani, Racovița, Titești și Voineasa) și extins ulterior la nivel de județ sub numele de Concursul Județean „Vâlcea – colț de rai”, ajuns astăzi la a IV-a ediție.
Tot așa s-a născut în 2009, la inițiativa subsemnatului, Programul Național de Cercetare Istorică „Posada 1330”, încheiat în 2015 prin cele două volume amintite mai sus, oferite celor trei premiați la ultima ediție a concursului.
Eugen PETRESCU