Colţul liric


Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.

Pisicuţa sintactică

– de la ora de română;

Cât m-a amuzat!

Da… tocmai ea îmi deschide calea către ecuaţia lui Dumnezeu

– în ora de matematică

Calea către Tine înseamnă totul… în jocul meu de-a Creaţia

Din calea Lactee sar pe Marte şi-apoi aterizez pe Pământ

– e calea mea către ecuaţia lui Dumnezeu

Sunt Eu şi mă ştii demult…

– de la ora de română;

– din ora de geometrie…

Când fluturaşul multicolor se pierde în rai,

dar se regăseşte în sufletul meu.

Lampa vieţii îmi arată un gând de omenie – e o stare de graţie!

Între mine, Dumnezeu şi Poezie nu există nicio graniţă…

De pe axă, 0 absolut este o lumină

ce-mi deschide calea către Tine.

RAREŞ ŞTEFAN PANĂ, născut la 21 noiembrie 2001. În prezent, este elev în clasa a V-a A la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Rm. Vâlcea. Prima poezie a scris-o pe la vârsta de zece ani, după cum își amintește tatăl său. N-a publicat-o în vreo revistă, dar, urmând sfatul profesoarei de română Simona Tămaș, care este și diriginta clasei în care învață, a strâns mai multe și le-a trimis pe la diferite concursuri de versuri din țară: la Iași, Galați, Brăila, unde a fost răsplătit cu diverse premii literare . Profesoara Simona Tămaș i-a fost de mare ajutor: a descifrat la Ștefan mugurii talentului său și i-a îndrumat primii pași pentru a ajunge cât mai repede în templul poeziei, să se întâlnească degrabă cu zeul Apollo. Acesta l-a sfătuit să scrie o carte pe care a intitulat-o „Eu şi Dumnezeu”. Această placheta de versuri, care a însemnat debutul său editorial în poezie, a apărut la finele anului 2012, sub egida Editurii Silvana, din Râmnicu Vâlcea. Lansarea cărții, cu mare succes, a avut loc în 20 decembrie 2012, în biblioteca liceului în care învaţă, în fața colegilor și profesorilor săi. Prefața cărții aparține profesoarei-dirigintă Simona Tămaș, care scrie, între altele, despre poezia elevului său: „Este evidentă, în poezia lui Rareş Pană, şi plăcerea descripţiei cu fineţe în notaţie şi culoare savant aleasă într-un limbaj artistic jucăuş, plin de naturaleţea pe care însuşi poetul o răspândeşte în jur. (…) Rareș Pană există… și va exista atâta timp cât textul lui palpită de dorința de a-și întâlni înainte de culcare, după rugăciunea de seară, Creatorul.”

La ediția din acest an a Galei Premiilor „Curierul de Vâlcea” (19 ianuarie 2013), când ziarul a aniversat 23 de ani de la fondarea sa, juriul a decernat Premiul „Alex Bucur”de debut în Poezie lui Rareș Ștefan Pană, pentru – cum spune chiar profesoare sa – superba ofrandă adusă vârstei de aur, pentru confesiunea-i unică, inedită ce dă poeziei sale o sensibilitate aparte. Premiul i-a fost înmânat de o autoritate în știința românească, Prof. univ. dr. ing. Pompiliu Manea, membru al Academiei de Științe Medi­cale din România, venit special de la Cluj-Napoca să-l cu­noască pe copilul-poet, despre care aflase că este primul și la matematică (distins la olimpiadă), dar și un foarte bun cunoscător al limbii germane. În numărul său din februarie 2013, revista „Bucureștiul literar și artistic” (redactor șef, poetul Florentin Popescu) lui Rareș Pană și poeziei sale i se consacră o jumătate de pagină.