Ceasul rău


Activităţi preventive în liceele vâlcene

În cursul  anului 2012, pe raza judeţului Vâlcea, „abateri biciclişti şi mopedişti” a constituit a doua cauză generatoare de accidente rutiere, fiind  înregistrate un număr de 72 accidente, soldate cu 2 morţi,  31 răniţi grav şi 45 răniţi uşor . În numeroase din aceste accidente au fost implicaţi mopedişti. Cel mai frecvent, aceştia nu deţineau un curs de legislaţie rutieră obligatoriu şi nu purtau cască de protecţie. În acest context, în vederea prevenirii accidentelor rutiere şi reducerii riscului de victimizare în rândul acestei categorii de participanţi la trafic, începând cu data de 19 ianuarie, au intrat în vigoare noile modificări şi completări, pe acest segment, ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/ 2002 rep. privind circulaţia pe drumurile publice (acestea se regăsesc în Legea nr.203 din 09.11.2012). Conform acestora,  persoana care conduce un moped pe drumurile publice trebuie să aibă vârsta de 16 ani împliniţi şi să deţină un permis de conducere valabil pentru categoria de vehicule AM (mopede). Pentru informarea unui important segment de conducători de vehicule din această categorie, în perioada 01- 15 februarie, la unităţile de învăţământ liceale din judeţ, au fost desfăşurate  activităţi de  conştientizare a tinerilor cu vârste de 16- 19 ani cu privire la riscurile la care se expun dacă nu respectă noile prevederi, respectiv întocmirea de dosare penale pentru conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere corespunzător. Peste 3000 de elevi de liceu au primit astfel informaţii despre modificarea legislativă. Au fost distribuite materiale despre limitele răspunderii penale  dar şi alte materiale informativ – preventive pe această temă.

Furt calificat, încheiat cu dosar penal

La data de 19 februarie, poliţiştii Pos­tului de Poliţie Stroeşti au desfăşurat ac­ti­vităţi pe linia combaterii furturilor de materiale feroase şi neferoase în zona de competenţă, ocazie cu care au de­pis­tat în flagrant doi bărbați, ambii din co­mu­na Copăceni, în timp ce sustrăgeau ma­teriale feroase din incinta unei socie­tăţi comer­ciale, cu intenţia de a le co­mer­cializa la un centru de colectare de pe raza comunei. Materialul feros sustras a fost predat administratorului societăţii, iar făptuitorilor li s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Infracţiune rutieră, pedepsită

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Drăgăşani – for­maţiunea Poliţie Rutieră, au depistat, în data de 19 februarie, un bărbat, de 61 de ani, din municipiul Slatina, con­­ducând un autoturism marca Volkswa­gen, pe DN 64, pe raza comunei Ioneşti. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a stabilit că autovehicul este neînmatriculat, iar posesorului i s-a întocmit dosar penal conform codului rutier.

Sfatul poliţistului

Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii aduce în atenţie problema furturilor din apartamente, categorie de fapte penale des întâlnită în localităţile urbane, cu un pericol social ridicat. În Râmnicu Vâlcea aceste fapte, în ultima perioadă, se comit mai ales prin inducerea în eroare a victimelor. Astfel, hoţii îşi aleg drept victime persoane în vârstă şi, sub pretextul că sunt angajaţi la Electrica, Gaze, Cablu sau firme de deratizare şi igienizare, pătrund în locuinţe, iar când proprietarii nu sunt atenţi, sustrag diverse bunuri şi în special sume de bani. Victimele alese sunt persoane cu vârsta înaintată, între 70 şi 90 de ani, care locuiesc singure, dispun de resurse materiale și sunt cunoscute ca persoane care au un venit lunar bun. Din analiza cazurilor existente, se apreciază că infractorii sunt bărbaţi, acţionează câte doi şi îşi aleg foarte bine victimele. Aceştia se informează despre resursele de care dispun victimele, despre vârsta acestora şi mai ales dacă locuiesc singure. În general, infractorii obţin informaţii de la vecini, venind în scară sau în jurul blocului şi întrebând unde stă doamna sau domnul “cutare”, care a fost doctor,  profesor, inginer, etc. De cele mai multe ori folosesc pretextul că au venit să înapoieze o sumă de bani care s-a plătit în plus, vin cu bancnote mari şi cer restul. Folosesc aceste motive pentru a putea acţiona, pentru a vedea unde ţin victimele banii, sau pentru a distrage atenţia şi a putea pătrunde în locuinţă. În majoritatea cazurilor, hoţii au pretins că sunt de la diverse firme de deratizare, dar a existat un caz în care au spus că sunt de la Gaze şi unul în care au pretins că sunt angajaţi ai Electrica. Nici una dintre victime nu a precizat că aceştia purtau echipament corespunzător sau că s-au legitimat. Acest gen de infracţiune lezează grav relaţiile sociale care ocrotesc viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor, iar din aceste considerente vă reco­mandăm să vă luaţi toate măsurile de precauţie posibile. În calitate de vecini, nu mai daţi detalii despre alte persoane care locuiesc în acelaşi imobil cu dumneavoastră, chiar dacă persoanele care întreabă pretind că sunt rude sau cunoştinţe vechi cu respectivii. Mai mult, când observaţi persoane necunoscute în scară, în bloc sau chiar în faţa blocului, anunţaţi poliţistul de proximitate din zona dumneavoastră. Nu deschideţi uşa de acces în scară (prin interfon) persoanelor care spun că sunt de la diverse instituţii. Acestea trebuie să se adreseze administratorului blocului pentru a putea avea acces în imobile. În cazul în care la uşa dvs. se prezintă persoane care vând, cumpără diferite produse, evitaţi-le! În nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă. Dacă la uşă se prezintă persoane care spun că sunt de la Gaze, Electrica, Cablu sau alte instituţii, nu le permiteţi să intre în casă. Verificaţi la administraţia blocului sau la instituţia respectivă dacă au trimis lucrători pentru realizarea unor controale sau lucrări.

Cei care vin pentru deratizare sau dezinsecţie trebuie să fie întotdeauna însoţiţi de cineva din administraţia blocului (administrator, preşedinte, şef de scară). Dacă totuşi le-aţi permis accesul în locuinţă, în momentul în care vă cer diferite documente sau altceva, închideţi uşa şi rugaţi persoanele respective să aştepte afară. Sunaţi la Poliţie, dacă persoanele care se prezintă la uşa dumneavoastră nu au un echipament adecvat, nu se legitimează, sau dacă nu aţi fost notificaţi sau anunţaţi că urmează să se efectueze acele activităţi în blocul dumneavoastră.

Dacă locuiţi singuri, rugaţi un vecin să vă sprijine, atunci când persoanele spun că trebuie să execute diverse lucrări în locuinţa dumneavoastră şi trebuie să intre în mai multe încăperi. Toţi cei care aveţi rude care locuiesc singure şi sunt persoane de vârstă înaintată, sprijiniţi-le în acest sens şi interesaţi-vă despre eventuale activităţi în blocul în care locuiesc! Asociaţiile de proprietari trebuie să informeze locatarii despre orice lucrare de întreţinere care se va efectua, să asigure o bună iluminare a scărilor şi sisteme de închidere corespunzătoare.

Neatenția, cauza accidentelor rutiere

La data de 19 februarie, o femeie, de 43 ani, din municipiul Rm. Vâlcea, a condus autovehiculul marca Audi, iar la intersecţia str. Uzinei cu DN 64 nu a acordat prioritate de trecere unui alt autovehicul, condus de o altă femeie, de 24 ani, din municipiul Drăgăşani, intrând în coliziune cu acesta. În urma impactului, femeia din al doilea autovehicul a suferit leziuni, primind diagnosticul de contuzie toracică, iar o alta, de 41 ani, din Rm. Vâlcea, pasager dreapta spate, a fost diagnosticată cu fractură claviculă dreapta. Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative şi li s-a recoltat câte o probă biologică de sânge. Tot la aceeași dată, un bărbat, de 26 ani, din comuna Drăgoeşti, a circulat cu un moped, pe DJ 678 – Drăgoeşti, iar la efectuarea unui viraj la stânga, a intrat în coliziune cu un autoturism marca VW, care circula în aceeaşi direcţie de mers şi care se angajase regulamentar în depăşirea mopedului. În urma impactului, conducă­torul mopedului a căzut pe partea carosa­bilă, suferind vătămări corporale, fiind transportat la Spitalul Judeţean Vâlcea, diagnosticat cu politraumatism TCC nivel 0, stare de ebrietate. Ambii condu­cători au fost testaţi cu aparatul etilotest, bărbatul care conducea mopedul având o alcoole­mie de 1,05mg/l, alcool pur în aerul expirat, iar în cazul conducătorul autovehiculului rezultatul a fost negativ. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor producerii accidentelor.