Ceasul rău


Percheziţii la suspecţi de falsificare şi plasare de monedă falsificată

Opt persoane din judeţul Vâlcea sunt suspectate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate că au falsificat şi plasat pe piaţă bancnote din cupiurile de 20, 50 şi 100 de euro. / La locuinţele acestora, poliţiştii au descoperit imprimante, cititoare de carduri tip MSR, laptopuri, hard-diskuri, telefoane mobile, memory stick-uri, sute de suporţi optici, precum şi alte documente.

În această dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Cri­mi­nalităţii Organizate Piteşti –  Serviciul de Combatere a Crimi­na­lităţii Organizate Vâlcea, sprijiniţi de cei din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, au efectuat şase percheziţii domiciliare, dintre care două în municipiul Rm. Vâlcea, una în comuna Valea Mare, judeţul Vâlcea, două în oraşul Bălceşti, judeţul Vâlcea şi una în municipiul Craiova, judeţul Dolj, pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor suspecţi de falsificare şi plasare pe piaţă de monedă falsificată.

Astfel, în baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Rm. Vâl­cea, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, cu sprijinul luptătorilor Serviciilor Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Vâlcea şi Dolj, precum şi al jandarmilor de la I.J.J Vâlcea, au efectuat percheziţii la locuinţele a patru suspecţi, cu vârste între 20 şi 26 de ani, toţi din judeţul Vâlcea.

În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au descoperit 3 hard-diskuri, 2 imprimante, 3 memory stick- uri, 4 telefoane mobile, 16 cartele SIM, documente şi 20 de suporţi optici.

Trei dintre suspecţii identificaţi au fost conduşi la sediul S.C.C.O. Vâlcea pentru audieri, iar cel de-al patrulea a fost citat procedural, fiind plecat în străinătate. Aceştia sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de plasare de monedă falsificată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 284 rap. art. 282 alin.1 şi  2 Cod Penal.

Până în prezent, au fost identificate şi retrase din circulaţie 17 bancnote, dintre care una din cupiura de 100 de euro, şapte din cupiura de 50 de euro şi nouă din cupiura de 20 de euro.

Anterior, la data de 6 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Com­ba­tere a Criminalităţii Organizate Piteşti – Serviciul de Com­ba­tere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, cu sprijinul luptătorilor Ser­­vi­­ciului de Acţiuni Speciale Vâlcea, au efectuat patru per­che­ziţii domiciliare în comuna Valea Mare, judeţul Vâlcea, la locu­inţele altor patru tineri, cu vârste între 20 şi 26 de ani, sus­pectaţi că au plasat la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, 3 bancnote de 50 euro şi o bancnotă de 100 euro falsificate, în comuna Valea Mare şi municipiul Rm. Vâlcea.

La locuinţele acestora, poliţiştii au identificat 2 cititoare carduri tip MSR, 5 laptopuri, 2 hard-diskuri, 6 telefoane mobile, 2 memory stick- uri, 130 suporţi optici, precum şi documente (formulare Western Union, notiţe personale etc.).

În prezent, toţi cei opt suspecţi sunt cercetaţi pentru comite­rea infracţiunii de plasare de monedă falsificată, iar în funcţie de probatoriul administrat în cauză, se vor lua măsurile legale ce se impun.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Radare în cascadă pe raza judeţul Vâlcea

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii vâlceni au desfăşurat o amplă acţiune pe linia combaterii vitezei neregulamentare.  Serviciul Rutier Vâlcea şi formaţiunile rutiere ale poliţiilor municipale şi orăşeneşti în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş, Dolj, Gorj, Olt şi Sibiu – Serviciul Rutier au desfăşurat o amplă acţiune, în sistem “cascadă”, pe linia sancţionării şi combaterii vitezei excesive.

La nivelul judeţului Vâlcea, analizele efectuate de poliţiştii rutieri au evidenţiat faptul că, pe drumurile naţionale, principala cauză generatoare de accidente rutiere o reprezintă viteza prin neadaptarea la condiţiile de drum şi cea excesivă. În cadrul acestei acţiuni, poliţiştii rutieri vâlceni au utilizat 24 de  autospeciale. Maşinile au fost amplasate în punctele identificate ca vulnerabile din punct de vedere al riscului de producere al accidentelor rutiere. 13 aparate radar s-au amplasate pe toate sectoarele de drum naţional din judeţul Vâlcea, respectiv DN 7, DN 64, DN 67, DN 65C, DN 67B. Cu această ocazie, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au distribuit 2000 de pliante, privind activităţi de informare şi conştientizare a participanţilor la trafic. De asemenea, s-a pus accent pe viteza excesivă, nefolosirea centurii de siguranţă şi a sistemului hands-free în timpul convorbirilor telefonice la volan.