Caterincă pe banii BERD-ului


• pentru completarea Consiliului Director al ADI APA, alegeri cu candidați care se votau singuri pe câte trei-patru buletine

 

Ultima ședință  pe 2013 a Adunării Generale a Asociației ADI APA s-a vrut a fi o întâlnire serioasă la care primarii să ia parte pentru a determina dacă și ce viitor are investiția BERD-ului în Vâlcea pentru care s-a declanșat de facto războiul Cîlea-Buican. De la rectificarea bugetară pe 2013, la planul de investiții și tarife, ordinea de zi promitea destulă seriozitate. Convocați de prin toate colțurile județului, dis de dimineață, edilii n-au prea avut așa mare chef de treabă iar alegerea unui nou membru în cadrul Consiliului Director a fost dovada supremă. După ce edilul Ion Bâzâc s-a considerat în incompatibilitate în fruntea acestui Consiliu Director și a renunțat, locul său a trebuit completat. Propunerea șefului administrației din Băbeni s-a oprit la consilierul său, care, însă, datorită trecutului său de ziarist, se pare că a lăsat în urmă destulă ranchiună. Ilie Fârtat a fost primul și cel mai aprig contestatar al ideii colegului său liberal și nu s-a lăsat până nu a adus în discuție un contracandidat, pe Mihai Matescu, primarul Băilor Govora. Pus în fața unui scrutin neașteptat, grosul primarilor a trebuit să se împartă, așa că liberalii au mers cu omul lor, în vreme  ce PSD-ul l-a sprijinit cum a putut mai bine pe consilierul lui Ion Bâzâc. „Lăsați cabina de vot în pace, dărâmați bradul, ce Dumnezeu! Votați cum puteți, ce mai contează?!” au sunat vorbele lui Ion Cîlea pentru alegători care s-au conformat și au luat la mișto votul „secret”, tăind în văzul tuturor pe cel care nu le era pe plac. Ba mai mult, pentru a-și arăta adeziunea, câțiva primari l-au lăsat chiar pe unul dintre candidați să voteze în locul lor numai să poată pleca mai repede acasă și să scape de corvoada acestei ședințe. La final, după numărarea voturilor, a ieșit egalitate 26-26, ceea ce în traducere liberă, înseamnă încă un tur de scrutin, adică  o nouă pierdere de timp. 

 

Lecții de drept de la Cîlea pentru Bâzâc

 

Decizia primarului Bâzâc de a renunța a fost pusă, de către Ion Cîlea, pe seama ideii de incompatibilitate. Acest motiv l-a intrigat la maxim pe liderul pesedist care nu este deloc de acord cu juristul din fruntea băbenarilor. Mai mult, Cîlea a dorit să-i transmită public lui Bâzâc faptul că ori  n-a citit bine legea, ori n-a prea înțeles-o, ori s-a lăsat sfătuit de „cei care nu știu legea”. Încă o dată, președintele Consiliului Județean a arătat lumii decizia transmisă de către ANI prin care demonstrează că nu este incompatibil cum l-a reclamat Cristian Buican. 

 

Cotizația, etalonul sărăciei

 

Pentru cele 10 milioane lei vechi, nivelul cotizației actuale, mai mulți primari s-au răzvrătit public. Gheorghe Drăghici de la Roești a reclamat faptul că e o sumă mult prea mare pentru o comunitate care nu va beneficia de investiția BERD-ului: „Un milion ar fi de ajuns, 10 sunt chiar foarte mulți bani!” Pe aceeași lungime de undă s-a regăsit și liberalul Ion Sandu, de la Perișani care a cerut o cotizație diferențiată, nu generală. Tot Sandu a atras atenția și asupra faptul că statul vechi este încă afișat pe site-ul Asociației și că ar cam fi timpul să fie actualizat.  De la Lăpușata, Nicolae Joița i-a arătat cu degetul pe cei 17 noi membri din 2013 care nu și-au plătit cotizația.