CASTRUL ARUTELA DIN CĂLIMĂNEȘTI, între obiectivele UNESCO prinse în cele 12 rute culturale/ turistice aprobate spre finanțare prin PNRR


Au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial, reprezentând jalonul 331 al componentei 11 – Turism și Cultură din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În urma apelului public lansat de MIPE la 25 februarie 2022, au fost depuse 395 de solicitări. Acestea au fost evaluate respectând metodologia aprobată prin ordinul comun al celor patru ministere.
La data de 31 martie 2022, a fost atins jalonul 331, care presupunea ca cel puțin 225 de situri să fie incluse în rutele culturale, situri alese pe baza cartografierii și care să fie  poziționate în principal în zonele rurale și defavorizate pentru a atrage turiști și a crea noi locuri de muncă în industria turismului. Având în vedere că pentru anumite rute turistice/culturale nu au fost depuse suficiente solicitări, MIPE urmează să anunțe un al doilea apel public pentru a putea utiliza toate fondurile alocate investiției și a maximiza toate șansele comunităților cu potențial turistic de a beneficia de investiții sustenabile.
Lista cu obiectivele selectate ce vor face parte din cele 12 rute turistice/culturale cuprinde și Castrul Roman de la Arutela, Călimănești. Acesta este un monument istoric situat între localitățile Păușa și Căciulata, în punctul „Poiana Bivolari”, fiind trecut în lista monumentelor istorice din 2004, el datând din epoca romană anii 137–138 d.C.