Bilanț de week-end: alte zeci de mii de lei în amenzi, la bugetul de stat


Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19, în week-end-ul 17-19 iulie 2020, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, sub autoritatea Instituției Prefectului, au continuat acțiunile de verificare privind respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă. Scopul vizat al acțiunilor a fost reprezentat de prevenirea răspândirii virusului Covid-19, o prioritate națională ce presupune un mod de acțiune integrat al tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și un grad crescut de responsabilitate socială din partea cetățenilor. La activitățile desfășurate au participat, alături de polițiști, efective de jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului, fiind desfășurate ample controale pe întreaga rază a județului Vâlcea.

 

Amenzi pe bandă rulantă

 

În cadrul acțiunilor au fost legitimate 513 persoane și au fost verificate 284 de societăți comerciale atât din mediul urban cât și din mediul rural, cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse pentru diminuarea riscului de răspândire a Covid-19. Au fost aplicate 36 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Acțiunile autorităților au avut mai mult un scop preventiv, de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță atât în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, cât și în mijloacele de transport în comun.
În cadrul acțiunilor punctuale menționate au fost aplicate și 100 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 26.030 de lei, fiind constatate mai multe contravenții la regimul circulației rutiere, dar și contravenții prevăzute de Legea nr. 12/1990, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, Legea nr. 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și alte acte normative.
• Material realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea