„Bani mai mulți în infrastructura școlară și-n salarizare”


Valerica_Rascu• acestea sunt câteva din punctele de vedere legate de Educație ale profesorului Valerică Rașcu, director CNI „Matei Basarab”

Educația reprezintă o ramură intens dezbătută de fiecare ministru; noi miniștrii, noi reguli… Ce efect au aceste schimbări asupra elevilor, asupra cadrelor didactice am aflat, în urma unui interviu acordat pentru „Curierul de Vâlcea”, de către profesorul de matematică, Valerică Rașcu, director al Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab”.

Domnule director, dau peste cap toate aceste schimbări copiii și profesorii, inclusiv introducerea bruscă, spun  eu, a sistemelor video la examene?

– Consider că nu au avut loc schimbări majore în Educație. Cât despre efectele acestor camere video de supraveghere, nu au fost probleme. La noi promovabilitatea la Bacalaureat a fost de aproximativ 90% anul trecut și 94% în 2011. Doar șase elevi din 170 nu au reușit să promoveze Bacalaureatul anul trecut. De ce să-i streseze pe elevi camerele video? Probabil pe cei care și-au propus să copieze…

În achiziționarea sistemului video de supraveghere ați avut vreun sprijin financiar?

Unele camere video au fost cumpărate de noi, altele cu bani de la Minister. În plus, cu ceva timp în urmă, noi achiziționaserăm camere video pentru holurile liceului. Am preluat acele camere de filmat și le-am amplasat în sălile de supraveghere. Ne-a ajutat și comitetul de părinți al colegiului.

Ce părere aveți despre controversata clasă 0?

– Legea a fost clară. Cine nu a dat copiii a încălcat legea. Copiii care, până la 31 august 2012 împlineau 7 ani, era obligatoriu să fie dați în clasa I; cei care, până pe 31 august 2012 împlineau 6 ani, aveau de optat pentru clasa pregătitoare sau clasa 0, iar cei care împlineau 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012, optau între grădiniță și clasa pregătitoare… Clasa 0 va rămâne. Oricum, e și o parte bună și una rea, în toată această chestiune. Grupa pregă­titoare era și la grădiniță; ori pregătirea se face pentru școală. Atunci, nu e mai bine să te pregătești cu cel cu care, poate, vei învăța și la școală!!?? În plus, la grupa pregătitoare din grădiniță vin doi dintr-o parte, unul din alta și acolo se cunosc…La clasa 0 se cunosc toți și continuă în aceeași structură… Ba mai mult, toți sunt pregătiți. Partea mai puțin bună e legată de organizare. Au fost unele probleme organi­zatorice, mă refer la spațiu… poate unii dintre copii nu sunt pregătiți, spre exemplu, să intre în contact cu alții cu vârste mai mari…

Să înțeleg că au fost probleme legate de spațiu, în privința înființării clasei 0?

–  Până-n 2012, la noi a funcționat, într-o sală, o clasă cu copii ai Școlii Speciale din Băbeni. Nu aveam treabă cu ei, nu erau elevii noștri, doar le puseserăm la dispoziție acel loc. Ei s-au mutat și acolo am înființat clasa 0, dotată cu mobilierul adecvat studiului. N-au fost probleme nici cu dotarea. Am primit pentru fiecare copil câte 200 lei… Am auzit că, la nivel de județ și nu numai, s-a întârziat cu dotarea… unele firme aveau nevoie de materiale din China și n-au sosit vapoarele cu cele necesare, dar nu a fost cazul nostru.

În prezent, câți copii frecventează cursurile clasei pregătitoare?

– Avem 108 copii la clasa 0. În ceea ce privește personalul, în mod normal, cine se ocupă acum de cursuri le duce până la capăt… Nu vorbesc, însă, de suplinitori…

Câți elevi vor susține examenul de capacitate și câți Bacalaureatul în vară?

Avem înregistrați 175 de elevi ce termină clasa a XII-a și 130 ce vor finaliza clasa a VIII-a. La noi toți intră în examen; nu avem cazuri de elevi care abandonează școala sau rămân repetenți. Toți susțin examenele.

Domnule director Rașcu, s-au pensionat mulți profesori în ultimii doi ani?

– Anul acesta, un profesor va ieși la pensie, iar anul trecut două cadre didactice s-au pensionat. Nu avem probleme legate de faptul că sunt prea puțini profesori. În schimb, pot spune că am mai avea nevoie de personal nedidactic, respectiv femei de serviciu. Unele s-au pensionat și știți problema cu noile angajări…

Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” a dat de-a lungul timpului elevi merituoși la învățătură, mari olimpici. A fost, bineînțeles, și meritul unor profesori, cum ar fi, spre exemplu, profesorul de chimie Maria Arnăutu, pensionată de aproximativ șase ani. Ce elevi fac astăzi cinste liceului?

– Ne mândrim cu eleva de clasa a XI-a Roxana Buzămurgă, cea care a obținut în clasa a IX-a premiul I la olimpiada națională de Psihologie – Pedagogie, în clasa a X-a premiul I la aceeași olimpiadă, iar anul trecut, premiul II. De asemenea, o menționez pe Clarisa Cozma, elevă în clasa a X-a care este olimpică la Psihologie – Pedagogie și Elena Ștefania Popescu, elevă în clasa a IX-a, olimpică în același domeniu. Mențiune și medalie de aur a obținut și Radu Ilie, elev în clasa a VI-a la Matematică sau Adrian Badea din clasa a VII-a, cu mențiune și medalie de bronz la Matematică. Ultimii doi au ca profesori îndrumători pe Simona Andrei și Cătălin Badea.

În încheiere, ce măsuri credeți că trebuie luate în sistemul de învățământ?

– La nivel de pregătire al elevilor, cred că ar trebui să se facă ceva în ceea ce privește materiile prea stufoase. E prea multă informație ce se dă elevilor, o informare în detrimentul formării. Cunoștințele predate sunt prea multe… La nivel de organizare, ar fi nevoie de mai mulți bani în infrastructură, dar și în salarizare… în sistem, din păcate, intră și mulți care nu sunt foarte bine pregătiți… din cauza salarizării așa cum toți o știm, un elev bun de matematică, spre exemplu, nu se va face profesor, va opta pentru cu totul altceva… Cam așa văd eu lucrurile în sistemul educațional, lucruri ce trebuie remediate.