ARMA DESCOPERITĂ LA BURIDAVA, vedeta săptămânii la Muzeul de Istorie Vâlcea


Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie Vâlcea este o bilă de praștie, descoperită în timpul cercetărilor arheologice de la Buridava dacică. Provine din Încăperea 2 de pe Cetatea 1, este de formă sferică, are un diametru de 5,3 cm și este realizată din piatră dură, cu asperități (D. Berciu, Buridava dacică, 1981, p. 95, Pl. 51/13).
„Praştia este o armă presupus a fi fost utilizată de către geto-daci, alcătuită din săculetul pentru încărcătură şi două sfori din care una se lega de arătător iar cealaltă se ţinea între degete, eliberându-se la momentul oportun pentru a elibera piatra. Această armă de lovit la distanţă avea avantajul muniţiei care se afla din belşug” – (Dragoş Mandescu, Praştia – o armă mai puţin cunoscută utilizată de geţi, în Tyragetia, Arheologie Istorie Antică, S.N., 1, nr.1. p.269-273).
În spațiul geto-dacic, proiectile de praștie au mai fost descoperite la Brad, Măscăuţi – „Dealul cel Mare”, Agighiol şi Golemani. Praștia nu era o armă comună în armatele antice dar, în armata romană, existau trupe auxiliare de prăștieri de elită, recrutați din Insulele Baleare și faimoși pentru eficiența lor.

Posting....