100 DE ANI de la înființarea CECCAR


• 13 iulie – Ziua Națională a Contabilului Român, ediția a XVII-a a reunit la Vâlcea contabili, experți contabili, reprezentanți de instituții și ai mediului de afaceri
La 13 iulie 2021, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat în țara noastră pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat – a organizat cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român. Anul acesta se împlinește un secol de la momentul la care a fost înființat, prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, organismul profesional CECCAR, numit inițial Corpul de Contabili Autorizați și Experți Contabili, în legea promovată de Grigore Trancu-Iași – ministrul muncii și ocrotirilor sociale la acea vreme.
Centenarul profesiei contabile reglementate în România a fost marcat prin manifestările ocazionate de Ziua Națională a Contabilului Român, eveniment desfășurat la nivel național, în toate județele țării și în Municipiul București sub sloganul «Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună». Discuțiile au evocat momente și personalități de seamă din trecutul organismului profesional, al economiei românești.
Rolul esențial al profesiei și al profesioniștilor care o practică în economia națională a fost evidențiat și la Rm. Vâlcea, în cadrul unui eveniment care a reunit peste 150 de reprezentanți ai profesiei, ai instituțiilor și autorităților de reglementare, ai mediului de afaceri. Aceștia, alături de organismul de conducere și execuție de la Rm. Vâlcea, coordonat de Vasile Cocoș – președinte; Valentina Crânguș – director executiv au trecut în revistă atât trecutul (cu începuturile profesiei contabile), cât și prezentul și viitorul, respectând, așadar, sloganul propus pentru această manifestare: Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună”.
Ziua Națională a Contabilului Român a reprezentat și un prilej de a recunoaște rezultatele experților contabili și contabililor autorizați obținute în anul anterior, în cadrul Topului național și Topului local al membrilor CECCAR. Au fost apreciate, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați care își desfășoară activitatea individual, aportul acestora la dezvoltarea profesiei și al mediului antreprenorial, în interes public.