1 Decembrie – sărbătorit cu mare fast la Băile Govora


Duminică, 1 decembrie, în staţiunea vâlceană Băile Govora, au avut loc frumoase manifestări dedicate Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie. Participanţii, îmbrăcaţi în costume populare şi cu însemnele tricolorului românesc, s-au întâlnit în faţa Primăriei, de unde au plecat spre Monumentul Eroilor din centrul oraşului. Evenimentul a fost deschis de edilul-şef al oraşului Băile Govora, Mihai Mateescu, care a spus: „Suntem prezenţi, aici, pentru a cinsti istoria neamului nostru, pe cei trecuţi şi prezenţi şi pe cei care vor veni. Este momentul solemn în care noi, cei de astăzi, aducem prinos de recunoştinţă eroilor neamului, care s-au jertfit pe câmpul de bătălie de-a lungul mileniilor. Este un moment emoţionant să amintim de Mihai Viteazul, cel care în 1599 intra triumfal în Alba Iulia, împlinind visul de veacuri al românilor, moment emoţionant când în 1877 s-a declarat independenţa României, ieşind de sub jugul turcesc. Un alt moment emoţionant la Alba Iulia, în frământatul an 1918, când a avut loc Marea Unire. Astăzi, Basarabia şi Cadrilaterul rămân undeva sperând într-o unificare, iar noi cei de astăzi ne aducem prinosul de recunoştinţă acestora.
Le mulţumim înaintaşilor noştri, le mulţumim martirilor noştri. Trebuie să vibreze în noi sentimentul patriotic aşa cum a vibrat la Alba Iulia, în 1918, acum 95 de ani, când rând pe rând tineri şi bătrâni au venit însufleţiţi de un singur ideal, România întreagă. Este normal ca, şi eu, acum, să aduc prinosul nostru de recunoştinţă, să le aduc lor, celor trecuţi şi celor prezenţi, şi să ne gândim dragi români că nu s-au jertfit degeaba aceşti înaintaşi ai noştri.
Este momentul să reclădim, din nou, dacă vreţi, sentimentul naţional, care într-un fel s-a diluat. Suntem români, să vibrăm când vedem tricolorul românesc, să vibrăm când auzim de România, să vibrăm când auzim imnul nostru naţional „Deşteaptă-te române!”, să vibrăm tot timpul la auzul României, în ţară şi peste hotare.
Mesajul meu, dragi prieteni, dragi români, este acela că trebuie să reînfiinţăm, să reclădim sentimentul naţional, să fim din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai pătrunşi de fiorul patriotismului, aici, în Govora noastră mică, dar dragă şi inimoasă, în care adunăm, rând pe rând, adevăraţi tineri patrioţi şi care să ducă mesajul peste timp, că, aici, la Băile Govora, este unul din simbolurile naţionale ale noastre. Tuturor vă transmit urări de sănătate, de împliniri, cu gânduri bune. La mulţi ani, România!, La mulţi ani, Govora!”.
A urmat apoi un Te Deum, susţinut de preotul din Parohia oraşului Băile Govora. După care primarul Mihai Ma­teescu a înmânat atestate de cetăţeni cu drepturi depline tinerilor care au împlinit vârsta majoratului, în acest an. În continuare, a urmat ceremonialul de depunere de coroane, la Monumentul Eroilor. Au fost depuse coroane din partea Instituţiei Primarului din oraşul Băile Govora, Consiliului Local Băile Govora, Asociaţiei Veteranilor de Război, Partidului Naţional Liberal – organizaţia Băile Govora, Poliţiei Băile Govora și Jandarmeriei Băile Govora. Apoi, a urmat defilarea trupelor aparți­nând Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne.
După manifestările oficiale, care au avut loc la Monumentul Eroilor din centrul oraşului, s-a mers la miniam­fiteatrul din frumosul parc balnear, unde evenimentul a fost continuat cu un frumos şi bogat program artistic, susţinut de elevii Liceului Teoretic Băile Govora, studenţii Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Râmnicu Vâlcea şi formaţia „De la A la Z”. După care au cântat binecunoscuţii solişti de muzică populară Ovidiu Homorodean, Cătălin Horea şi Adina Roşca.
Un „1 Decembrie” sărbătorit cu se cuvine de autorităţile locale, în frunte cu primarul Mihai Mateescu, care merită toate aprecierile pentru organizare.