Week-end de sărbătoare


Răsunetul Cocoşului de Hurez s-a auzit până  dincolo de graniţele României

cocosPovestea „Cocoşul de Hurez” începe în vara anului 1971 pe malul bătrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor „Cânte­cele Oltului” au avut harul să adauge la această sărbătoare a cântecului, jocului şi portului popu­lar şi sărbătoarea lutului care prinde viaţă în mâinile fermecate ale meşterilor olari. Începând cu 1974 (a IV-a ediţie), târgul ceramicii româ­neşti este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară an de an – parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Prin invitarea la târg a olarilor din celelalte centre româneşti, maghia­re şi săseşti se realizează o foarte bună viziune de ansamblu a olăritului contemporan.  La ediţia din acest an, meşterii populari din toate colţurile ţării au înfrumuseţat cu lucrările lor pajiştile din jurul stejarilor seculari, iar mii de vizitatori s-au bucurat timp de trei zile. Sâmbătă, 4 iunie 2011, primarul Constantin Niţu, alături de toate oficialităţile judeţului, a tăiat panglica de deschidere a ediţiei cu numărul 41, având invitaţi din toate colţurile lumii. Încă o dată, răsunetul Cocoşului de Hurez s-a auzit până departe, dincolo de graniţele României.

Buneştiul, capitala căpşunuluibunesti

Comuna Bunești a îmbrăcat, ieri, haine de sărbătoare, localnicii întâlnindu-se pentru a 41-a oară la „Sărbătoarea căpşunului”. La ora 10.00, DN 67 a fost blocat timp de aproximativ 30 de minute de alaiul condus de primarul Viorel Radi şi profesorul Mihai Ilie, cel care a pus bazele acestei manifestări acum patru decenii. Prin faţa vizitatorilor veniţi din comunele învecinate şi din Râm­nic, au defilat băieţi şi fete călare pe cai fru­moşi, cultivatorii de căpşuni, dar şi sute de co­pii îmbrăcaţi în costume populare sau în culorile echipei locale de fotbal. Cu toţii au defilat în rit­murile muzicii fanfarei „Gabriel Chaborschi”, con­dusă de dirijorul Constantin Andrei. „2011 a fost un an bun pentru cultivatorii de căpşuni. Am in­vitat căpşunari şi din zonele limitrofe, dar şi spe­cialişti de la Institutul de Cercetări de la Mă­ră­cineni, care să ofere informaţii celor interesaţi despre cultura căpşunului”, a spus primarul Radi. În programul artistic, derulat până aseară târziu, au figurat numele unor artişti de la Vacanţa Mare, Savoy, Etno.

Omagiu pentru eroii din Stroeşti

stroestiMajoritatea locuitorilor din Stroeşti au sărbă­torit Înălţarea Domnului la monumentul din cen­trul comunei, omagiind eroii care s-au jertfit în cele două războaie mondiale pentru neatâr­narea neamului românesc. „A intrat în tradiţia locală să ne rugăm pentru eroii noştri, care în războaiele din 1916, din 1944, dar şi la revoluţia din 1989 au luptat pentru libertatea noastră. Ne îndreptăm gândurile spre ceruri, ne amintim cu mândrie de eroii noştri. Hristos s-a înălţat!”, a spus primarul Velcu Istocescu. „Sunt lângă dum­nea­voastră şi-n acest an, la Ziua eroilor. Mă în­clin în faţa monumentului şi a eroilor care s-au jert­fit pentru libertatea noastră. Exemplul lor tre­buie urmat, iar noi trebuie să ne dăm toată silința pentru a avea o viață mai bună și îmbelșugată”, a transmis celor prezenţi Aurel Vlădoiu, deputat din partea PSD, în Colegiul Horezu.

Sfințire de Înălţare la Sutești

sutestiSute de localnici din comuna Suteşti, în frunte cu primarul Ion Stănescu, au marcat aşa cum se cuvine marea sărbătoare creştină a Înălţării. Avându-i invitaţi pe parlamentarii Dorel Jurcan, Aurel Vlădoiu, Valentin Iliescu, dar şi alte personalităţi ale vieţii politice vâlcene, suteştenii au participat la inaugurarea unei fântâni şi a unui părculeţ amenajate cu sprijinul lui Mugur Isăres­cu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Un sobor de preoţi avându-i în prim-plan pe ÎPS Ghe­rasim a săvârşit o slujbă de sfinţire de toată lauda, în timp ce sătenii „au dat de pomană” pen­tru pomenirea celor trecuţi în nefiinţă. Mani­festarea s-a încheiat cu o agapă creştinească.