Viaţa bate filmul: din Baldovineşti la… New York (2)
I.J.: Aveţi multe cărţi publicate la edituri din Craiova, Iaşi, Bucureşti şi New York, câteva premii şi distincţii. Vă adresez o întrebare oarecum copilărească: la care ţineţi mai mult şi de ce?
M.A.: Legat de ceea ce spuneam ca răspuns la întrebarea anterioară, munca intelectuală în viaţa mea s-a direcţionat – constant şi tenace – în principal pe două planuri: activitatea didactică (pe care am făcut-o cu pasiune, cu dragoste, cu bucurie) şi cea literară – cititul şi scrisul venind din educaţie (tatăl profesor de limba română, mare iubitor de literatură), dar şi din interior, din nevoia de a cunoaşte şi a împărtăşi. Am scris cărţi de critică şi istorie literară, cărţi de promovare – astăzi – a personalităţilor şi operei celor siliţi de istorie să trăiască în exil, cărţi de poezie şi proză, dar şi o parte dintr-un jurnal american, intitulat „Et in America. Oameni, locuri, întâmplări“. La care carte ţin cel mai mult? Fiecare mă reprezintă într-un fel sau altul. N-aş pune nici una pe primul plan din punct de vedere sentimental. Poate doar una… pe care visez să o scriu – o suită de cronici la cărţile celor care au suferit inimaginabil în închisorile comuniste şi pe care să o dedic memoriei bunicului meu, avocatul Mihai Paveliu, fost senator şi fost deţinut politic.
Nimeni nu e profet în satul lui
I.J.: În luna octombrie, aţi lansat la New York alte două volume – „Presa literară din exil: al doilea val“ şi „Je ne regrette rien“. Ce cuprind ele? Pe când o lansare şi la Craiova, oraşul dumneavoastră de baştină?
M.A.: Da, nu cu mult timp în urmă, la Cenaclul „Mihai Eminescu“ din New York, cenaclu iniţiat şi condus de preotul, poetul şi profesorul dr. Theodor Damian, am lansat cele două cărţi de care aminteaţi, recent apărute. Prima este continuarea la un volum care reflectă preocuparea mea constantă pentru activitatea culturală a exilului românesc. Şi primul, şi al doilea volum au apărut la editura Timpul din Iaşi, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică. Fără falsă modestie, sunt cărţi de referinţă pentru că readuc în circuitul românesc o activitate cu totul de excepţie (şi, din păcate, încă foarte puţin cunoscută) a conaţionalilor noştri de pe alte meleaguri. A doua carte de care amintiţi este un volum bilingv de proză scurtă, patru povestiri, scrise în… 2002 la New York şi publicate în 2012 la editura Eikon din Cluj. La cenaclul newyorkez am primit analize competente şi aprecieri de la Th. Damian, profesorul de politologie, Doru Tsaganea, de la Metropolitan College, precum şi de la prozatorul Mircea Săndulescu. Mă întrebaţi despre o lansare la Craiova… probabil că va veni cândva… o dată cu o altă lansare, aceea a revistei Carmina Balcanică, o revistă pe care am iniţiat-o, împreună cu un coleg din Bucureşti, poetul Dan Anghelescu, în 2008. Dar dumneavoastră ştiţi cum se întâmplă – nimeni nu e profet în satul lui! Oricum, o lansare importantă o voi avea la Târgul Gaudeamus de luna aceasta, dar şi în alte oraşe. Revista, în schimb, a fost primită cu mult interes cu ocazia unor prezentări în Albania (Universitatea din Vlora), în Serbia (Universitatea din Novi Sad, Uniunea Scriitorilor din Belgrad şi Nis), în Turcia (o universitate din Ankara), în Cipru (Universitatea din Nicosia), dar şi la Bucureşti, în prezenţa, succesiv, a ambasadorilor Albaniei şi Macedoniei.
CONTINUARE…